Ekonomija

FTX duguje skoro 3,1 milijardu dolara svojim poveriocima

Zbog propasti ove berze kriptovaluta oko milion klijenata i drugih investitora suočava se sa enormnim gubicima
FTX duguje skoro 3,1 milijardu dolara svojim poveriocimawww.globallookpress.com © Rafael Henrique

Berza kriptovaluta FTX, koja je 11. novembra podnela zahtev za bankrot, saopštila je da duguje svojim najvećim poveriocima (njih 50) skoro 3,1 milijardu dolara, prenosi Rojters.

Deset najvećih poverilaca potražuje od propale berze oko 1,45 milijardi dolara, navodi se u njihovom sudskom podnesku.

Zbog propasti nekadašnje velike brokerske kuće za trgovanje kriptovalutama oko milion klijenata i drugih investitora suočiće se sa ukupnim gubicima izraženim u milijardama dolara.

Kriptoberza je saopštila i da je počela s pregledom svoje imovine širom sveta i da se priprema za prodaju ili reorganizaciju nekih preduzeća.

Inače, osnivač FTX-a Sem Bankman-Frid sumnjiči se za pranje novca preko svoje berze a u korist Demokratske partije. Uložio je skoro 38 miliona dolara u kampanju Demokratske partije za međuizbore, postavši drugi najveći donator stranke, odmah iza Džordža Soroša.

Uticajni američki politički komentator Majkl Sevidž objavio je da su se desetine milijardi dolara, koje su poslate iz Sjedinjenih Država u Ukrajinu kao "vojna pomoć", zapravo vratile u SAD u obliku kriptovalute koristeći upravo kriptoberzu FTX.

"Čini se da je Ukrajina primila novac od SAD, Ukrajina ga je poslala FTX-u, a FTX ga je poslao demokratama koji su glasali da se novac pošalje Ukrajini. Neki posmatrači bi zaključili da se radi o čistom kriminalu, pranju novca i zaveri kako bi se prekrili zakoni o finansiranju kampanje", istakao je Sevidž na svom sajtu.

image