Ekonomija

Poljoprivrednici treći dan štrajkuju, ministarka tvrdi: Ispunili smo sve zahteve

Vrata i ministarstva, i vlade, i Predsedništva su za njih širom otvorena, ali poljoprivrednici neće da razgovaraju, kaže ministarka Jelena Tanasković
Poljoprivrednici treći dan štrajkuju, ministarka tvrdi: Ispunili smo sve zahteve© A.H./ATAImages

Povodom štrajka poljoprivrednika koji je ušao u treći dan, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković kaže da je ispunjeno svih 13 tačaka iz sporazuma koji je u maju dogovoren, a da su sada dostavljeni potpuno novi zahtevi.

Vrata i ministarstva, i vlade, i Predsedništva su za njih širom otvorena, ali poljoprivrednici neće da razgovaraju, ističe ministarka.

Ministarka Jelena Tanasković kaže da je prethodnih dana pozivala predstavnike udruženja poljoprivrednika na razgovore, kao da ih je na pregovore pozvala i premijerka Srbije Ana Brnabić, ali da nisu pristali na ponudu.

Tanasković navodi da su protesti politički obojeni i da poljoprivrednici neće da razgovaraju.

"U poslednjem dopisu oni su to napisali", rekla je ministarka.

Ističe da je od 13 tačaka dogovora iz maja svih 13 ispunjeno, a da je u nedelju dobila nove zahteve.

"Sporazum iz maja meseca je jasno definisao isplatu subvencija u 2023. godini. Nisu verovali da će država to sprovesti i zato su insistirali da imamo potpisan sporazum. Super što smo potpisali. Ali, subvencije se više ne spominju, zato što su prosto isplaćene", kaže ministarka.

"Mi na sastancima nismo imali ovo što je danas u javnosti", kaže ministarka.

Inspekcijski nalozi i neslaganje katastra

Ministarka je navela da joj nisu jasni stavovi udruženja poljoprivrednika koji protestuju o "zaustavljanju progona", a koji se odnosi za neslaganje katastra i satelitskih snimaka, te zahtev udruženja da inspekcijski nalozi budu stornirani.

"Radi se o ljudima koji nisu poljoprivrednici. Uzimali su novac iz budžeta Srbije namenjen za šumu, a utvrdi se da zemljište uopšte ne postoji", kaže ministarka.

Ističe da nije kažnjen nijedan poljoprivrednik koji je, primera radi, proizvodnji prijavio kukuruz umesto pšenice, niti ima zapisnik, već mu je predočeno da se izmene unesu u e-agrar.

"Ovde se radi o onima koji nisu poljoprivrednici. Šuma ne može da nikne za godinu dana, što znači da neko deset ili petnaest godina uzima subvencije po hektaru, a to je novac poljoprivrednika i onda traži da se to stornira. To je zapisnik i oni su dobili pasivan status", kaže Tanasković.

Jedan od zahteva poljoprivrednika odnosi se i na takozvani plavi dizel bez akcize. Ministarka navodi da je akciza na gorivo 50 dinara, ali da rafinerija nije u mogućnosti od maja do decembra da uradi proizvodnju dizela koji će biti u boji.

"Poljoprivrednici dobijaju fiskalni račun koji samo slikaju, i pošalju, i odmah dobiju novac u kontri, 50 dinara. Svi poljoprivrednici koji imaju poljoprivredne kartice će na NIS-ovim pumpama plaćati dizel 179 dinara po litri, a onda će dobiti povraćaj od 50 dinara, na osnovu akcize o kojoj pričamo", kaže ministarka.

Subvencije za 2024. godinu 100 milijardi dinara

Navodi i da će subvencije za 2024. godinu iznositi 100 milijardi dinara koje će se rasporediti na 34 mere za poljoprivrednike.

Pozvala je sva udruženja poljoprivrednika da iznesu predloge o raspodeli novca, jer su sredstva namenjena upravo njima.

Udruženja poljoprivrednika protestovala su u ponedeljak i utorak, zbog, kako kažu, lošeg položaja u kojem se nalaze. Nastavljaju protest blokadom pojedinih saobraćajnica u različitim delovima zemlje.

Traže takozvani plavi dizel bez akcize, povećanje subvencija po hektaru na 300 evra kao i uređenje tržišta - Zakonom o robnoj berzi.

image