Ekonomija

Petrodolar na izdisaju: Saudijska Arabija i Kina potpisale sporazum o trgovini u sopstvenim valutama

Vrednost aranžmana iznosi 50 milijardi kineskih juana ili 26 milijardi saudijskih rijala, odnosno 6,93 milijarde američkih dolara
Petrodolar na izdisaju: Saudijska Arabija i Kina potpisale sporazum o trgovini u sopstvenim valutamawww.globallookpress.com © Christian Ohde, via www.imago-im

Kina i Saudijska Arabija potpisale su sporazum o razmeni lokalnih valuta vredan oko sedam milijardi dolara, produbljujući svoje veze jer zemlje širom Bliskog istoka i tržišta u razvoju žele da doprinesu dedolarizaciji i da trgovinu prebace u druge valute.

Narodna banka Kine i Centralna banka Saudijske Arabije potpisale su sporazum o razmeni valuta, odnosno valutnom svopu, objavila je Narodna banka Kine. Vrednost aranžmana iznosi 50 milijardi kineskih juana ili 26 milijardi saudijskih rijala, odnosno 6,93 milijarde američkih dolara.

Dogovor Pekinga i Rijada o valutnom svopu važiće tri godine i može da se produži uz zajedničku saglasnost, prenosi "Rojters".

"Uspostavljanje bilateralnog aranžmana o razmeni valuta između Kine i Saudijske Arabije pomoći će jačanju finansijske saradnje dveju zemalja, proširiti upotrebu lokalnih valuta i promovisati trgovinu i investicije", navedeno je u saopštenju Narodne banke Kine.

Kina, koja promoviše upotrebu juana u transakcijama sa velikim izvoznicima energije i roba, najveći je trgovinski partner Saudijske Arabije.

Jačanje odnosa Pekinga i Rijada

"Blumberg" navodi da je ovaj sporazum najnoviji znak jačanja odnosa Pekinga i Rijada. Iako je Saudijska Arabija dugo bila jedan od glavnih kineskih dobavljača nafte, poslovne veze su se proširile poslednjih godina, a "Saudi Aramko" ulaže milijarde dolara u kineski petrohemijski sektor i kraljevstvo pokušava da privuče kineske tehnološke kompanije.

Kineski predsednik Si Đinping posetio je Rijad prošle godine, a dve zemlje su potpisale načelne sporazume u vrednosti od 50 milijardi dolara. Saudijci žele da ojačaju saradnju sa Kinom, jer uticaj SAD opada.

Oni takođe bliže sarađuju na geopolitičkim pitanjima. Kina je u martu pomogla u posredovanju u približavanju Saudijske Arabije i Irana. A u ponedeljak je bliskoistočna delegacija predvođena saudijskim ministrom inostranih poslova otputovala u Peking na razgovore o deeskalaciji rata između Izraela i Hamasa.

image