Ekonomija

Velika pretnja finansijskoj moći Amerike: Petrodolar izgubio privlačnost

Slabljenje petrodolara moglo bi da potkopa američku ekonomiju, upozorava bivši zvaničnik Bele kuće
Velika pretnja finansijskoj moći Amerike: Petrodolar izgubio privlačnost© Tanjug/AP Photo/Elise Amendola, File

Sjedinjene Američke Države se suočavaju sa ozbiljnim ekonomskim rizicima jer se sve više zemalja širom sveta udaljava od dolara u trgovini energentima, rekao je bivši zvaničnik Bele kuće Pol Krejg Roberts.

Roberts, koji je bio pomoćnik američkog ministra finansija za ekonomsku politiku tokom Reganove administracije, upozorio je da bi kraj petrodolara imao ozbiljne negativne efekte na vrednost dolara, kao i na inflaciju u SAD i kamatne stope.

On je ukazao na nedavnu najavu Saudijske Arabije da je otvorena za plaćanje nafte u drugim valutama osim dolara. Prema Robertsovim rečima, ako se to dogodi, potražnja za dolarima i vrednost valute će pasti. Naplatom nafte u dolarima, Saudijci su garantovali svetsku potražnju za dolarima, objasnio je on. "Ovo je velika pretnja moći Vašingtona i finansijskoj moći američkih banaka", dodao je ekonomista.

Roberts je primetio da je "petrodolar" pola veka podržavao vrednost američkog dolara i obezbedio finansiranje velikih američkih budžetskih i trgovinskih deficita.

"'Petrodolar' je podržao nastavak uloge dolara kao svetske valute nakon što je predsednik Nikson zatvorio zlatni prozor 1971. godine, čime je u stvari okončan Bretonvudski sistem nakon Drugog svetskog rata koji je američkom dolaru dao ulogu rezervne valute", rekao je on.

Međutim, prema Robertsovim rečima, poslednjih godina Vašington je toliko zloupotrebio ulogu rezervne valute dolara sankcijama i zaplenom imovine da mnoge zemlje žele da izmire trgovinske neravnoteže u sopstvenim valutama, "kako bi izbegle mogućnost Vašingtona da im preti i kazni za služenje njihovim sopstvenim interesima, a ne interesima Vašingtona".

Roberts navodi da će se SAD, ako Saudijci odbace "petrodolar", suočiti sa teškom inflacijom i visokim kamatnim stopama neophodnim za finansiranje budžetskog deficita SAD, osim ako Federalne rezerve same ne finansiraju deficite štampanjem novca. U tom slučaju, inflaciji bi se dodala monetarna inflacija uzrokovana padom devizne vrednosti dolara usled pada inostrane potražnje za dolarima. "Ako se ovo ostvari, implikacija za SAD je velika štednja", upozorio je Roberts.

Pet pretnji dominaciji dolara

Portal "Biznis insajder" identifikovao je pet pretnji dominaciji dolara, od zajedničke valute Brazila i Argentine, do zlatom podržanog stejblkoina.

Zemlje od Kine i Rusije do Indije i Brazila zalažu se za regulisanje veće trgovine u drugim valutama, od upotreve lokalnih "jedinica" do stejblkoina podržanog zlatom i nove rezervne valute BRIKS-a.

Decenijama je dolar vladao kao svetska rezervna valuta i široko se koristi u prekograničnoj trgovini, posebno za robu kao što je nafta. Zahvaljujući relativnoj stabilnosti cena, investitori ga vide kao sigurno utočište u vremenima povećane ekonomske i geopolitičke neizvesnosti.

Dolar je prošle godine dodatno ojačan porastom američkih kamatnih stopa koji ga je učinio privlačnim stranim investitorima koji traže veće prihode. Porastao je za 17 odsto tokom prvih devet meseci 2022. godine, ali je od tada izgubio deo svog sjaja sa izgledima da bi Federalne rezerve uskoro mogle da prekinu sa podizanjem kamatnih stopa jer se inflacija brzo hladi.

Brazil i Argentina planiraju zajedničku valutu

Brazil i Argentina nedavno su saopštile da se spremaju da lansiraju zajedničku valutu, nazvanu "sur" (jug), koja bi na kraju mogla da postane projekat sličan evru koji bi prihvatila cela Južna Amerika.

Zajednička valuta mogla bi da pomogne u jačanju trgovine Južne Amerike, naveli su lideri zemalja u zajedničkom saopštenju, jer izbegava troškove konverzije i neizvesnost deviznog kursa. To bi moglo da naruši dominaciju dolara u regionu, s obzirom da je dolar činio čak 96 odsto trgovine između Severne i Južne Amerike od 1999. do 2019. godine, prema podacima Federalnih rezervi.

Rusija i Iran razmatraju "zlatni" stejblkoin

Rusija i Iran zajedno rade na kriptovaluti koja bi bila podržana zlatom — "stejblkoinu" koji bi mogao da zameni dolar za plaćanja u međunarodnoj trgovini.

Dve zemlje, koje su obe pogođene zapadnim sankcijama, žele da izdaju "token persijskog regiona" za korišćenje u prekograničnim transakcijama, sa planom da ga lansiraju u posebnu ekonomsku enklavu u Astrahanu na jugu Rusije, koja već bavi se iranskim pošiljkama.

Projekat, upozorava "Biznis insajder" pozivajući se na zvaničnike iz Moskve, može da krene tek kada rusko tržište digitalne imovine bude u potpunosti regulisano.

Rusija i Iran su poslednjih meseci pojačali svoj pritisak na "dedolarizaciju", prema mišljenju istraživačkog centra "Džejmstaun fondacija". Cilj im je da povećaju svoj obim trgovine na 10 milijardi dolara godišnje putem poteza kao što je razvoj alternativnog međunarodnog sistema plaćanja za SVIFT, koji im je zabranjen.

UAE i Indija razmatraju korišćenje rupija u trgovini koja nije vezana za naftu

U međuvremenu, Ujedinjeni Arapski Emirati i Indija izneli su ideju o vođenju "nenaftne" trgovine u rupijama.

Taj potez bi se zasnivao na sporazumu o slobodnoj trgovini potpisanom prošle godine, koji ima za cilj da poveća trgovinu između dve zemlje, isključujući naftu, na 100 milijardi dolara do 2027. godine.

Kina je takođe razmišljala o ideji da se takva trgovina odvija u lokalnim valutama koje isključuju dolar, rekao je državni ministar spoljne trgovine UAE Tani bin Ahmed Al Zejudi.

Kineski "petrojuan"

Kina, sa druge strane, nastoji da oslabi dolar tako što će koristiti "petrojuan" u trgovini naftom. To bi moglo da ukine petrodolarski režim koji je na snazi od 1970-ih, gde se globalne naftne transakcije uglavnom rešavaju u dolarima.

Krajem prošle godine, Peking je počeo da kupuje moskovsku naftu uz velike popuste, završavajući te kupovine u juanima, a ne u dolarima, što je dovelo do uspona "petrojuana".

Sa jačim dolarima, ugovori o nafti postaju skuplji jer su cene uglavnom u američkoj valuti, što takođe objašnjava okretanje Kine od dolara.

Analitičar "Kplera" Viktor Katona rekao je da je Rusija zapravo postala "azijska nacija koja je uvela juan u veliku trgovinu naftom".

Nova rezervna valuta Rusije i Kine

Prošle godine, Rusija i Kina su započele pregovore o razvoju nove rezervne valute sa drugim zemljama BRIKS-a u izazovu dominaciji dolara.

Nova rezervna jedinica bila bi zasnovana na korpi valuta članica grupe: Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike.

Vladavina dolara kao glavnog tendera za rezerve već je na izmaku jer centralni bankari diverzifikuju svoja ulaganja u valute poput kineskog juana, švedske krune i južnokorejske vona, prenosi "Biznis insajder" pozivajući se na podatke Međunarodnog monetarnog fonda.

image