Ekonomija

Kraj dominacije "petrodolara"? Saudijska Arabija spremna za trgovanje u drugim valutama

Od kada je, početkom sedamdesetih godina, dolar napustio zlatnu podlogu nafta je prodavana isključivo za američke dolare, a sada bi to moglo da se preokrene
Kraj dominacije "petrodolara"? Saudijska Arabija spremna za trgovanje u drugim valutamawww.globallookpress.com © Sascha Steinach/dpa-Zentralbild

Saudijska Arabija spremna je za razgovore o trgovini naftom u drugim valutama, ne samo u američkom dolarima, izjavio je ministar finansija kraljevine Mohamed el-Džadan.

"Nemamo problem da pregovaramo o tome kako rešavamo naše trgovinske aranžmane, bilo u američkim dolarima, bilo u evrima, bilo u saudijskim rijalima", rekao je Mohamed el-Džadan za "Blumberg" u utorak u Davosu.

Od kada je, početkom sedamdesetih godina, dolar napustio zlatnu podlogu nafta je prodavana isključivo za američke dolare. Ova odluka je osnova tzv. petrodolara, odnosno, globalne potrebe za američkim dolarom koji zahvaljujući tome i ima status rezervne svetske valute.

Sada bi to moglo da se promeni.

"Ne isključujemo bilo kakvu diskusiju koja će pomoći da se poboljša trgovina širom sveta", poručio je El-Džadan.

Podsetimo, Saudijska Arabija bila je decenijama od suštinske važnosti za održavanje "petrodolara".

Odluka Saudijske Arabije, vodećeg svetskog izvoznika nafte, da za svoju naftu prima i druge valute mogla bi da skine dolar sa trona rezervne svetske valute.

Tokom posete Rijadu prošle godine, kineski predsednik Si Đinping najavio je da će Kina nastojati da kupuje više nafte sa Bliskog istoka, te da bi želeo da se trgovina obavlja u juanima.

"Ostvarili smo strateški odnos sa Kinom, a iste odnose gajimo sa drugim nacijama, uključujući SAD, i želimo da takve odnose razvijemo sa Evropom i drugim zemljama koje su voljne i sposobne da sarađuju sa nama", rekao saudijski ministar finansija.

image