Ekonomija

Subvencije za odmor u Srbiji: Kada počinje prijava za vaučere i šta se menja ove godine

Tokom prethodnih devet godina više od milion vaučera podeljeno je građanima
Subvencije za odmor u Srbiji: Kada počinje prijava za vaučere i šta se menja ove godinewww.globallookpress.com © © Simon Belcher

Za desetak dana počinje podela vaučera za odmor u Srbiji. Državni sekretar u Ministarstvu turizma Uroš Kandić kaže da je vrednost vaučera sada 10.000 dinara, kao i da je novina što mogu da se prijave zaposleni čija su primanja do 80.000 dinara, a ne do 70.000 kao do sada.

Što se tiče ostalih uslova, oni su ostali isti kao i prethodne godine: pored zaposlenih, pravo na vaučere imaju i nezaposleni, penzioneri, osobe starije od 65 godina koje ne ostvaruju pravo na penziju, nosioci prava na tuđu negu i pomoć, ratni vojni invalidi, studenti i nosioci poljoprivrednih gazdinstava.

Primedbe su se u prethodnoj godini odnosile na cene smeštaja koje su porasle.

U ovom trenutku podignuta je vrednost vaučera na 10.000 dinara. Postavlja se pitanje da li će to biti dovoljno da se provede odmor u Srbiji, s obzirom na to da je uslov pet noćenja bez doplate.

Kandić kaže da je i prethodna vrednost vaučera od 5.000 dinara u određenom broju objekata zadovoljavala mogućnost da se ostane pet dana, a to su seoska gazdinstva i objekti sa nešto nižim kategorijama.

"Kada je u pitanju povećanje vrednosti vaučera, očekujemo da će u većem broju objekata to biti zadovoljavajuće, odnosno moći će da se ispuni broj od pet noćenja", napomenuo je Kandić.

Rivalitet među ugostiteljima

Prijavljivanje ugostitelja počelo je od 31. decembra, a prijavljivanje građana će biti od 15. januara. Državni sekretar kaže da postoji rivalitet među ugostiteljima, što uslovljava da ova suma u većem delu bude dovoljna za odmor od pet dana.

Kandić je izneo podatak da se prijavilo 2.940 ugostitelja i očekuje se da će do 8. januara, kada će biti prvi presek, premašiti broj od 4.000 koliko je bilo otprilike prošle godine.

"Uzimajući u obzir da je i povećana vrednost voučera, očekujemo da bude veliko interesovanje građana i ugostitelja", rekao je Uroš Kandić.

U prvom krugu 100.000 vaučera

Ono što su ugostitelji ukazivali u prethodnom periodu jeste da bi trebalo svu količinu vaučera podeliti u isto vreme, jer se dešavalo da građani koji računaju da će dobiti vaučere – rezervišu svoj termin, a onda ne dođu, ne uspeju da predaju dokumentaciju i veliki broj rezervacija ostane nepopunjen.

Prema njegovim rečima, broj vaučera koji nam je na raspolaganju zavisi manje-više od makroekonomskih mogućnosti zemlje.

"Kada se otvori prostor u budžetu, što na početku godine svakako ne možemo znati, ukoliko postoji interesovanje građana – povećamo i broj vaučera, i tako je bilo gotovo svake godine od kada postoji ova akcija od 2015. godine. Ne sumnjam da će i ove godine veoma brzo otići prvi kontingent vaučera, očekujemo da to bude već taj 15. januar, da se svi građani prijave, odnosno da svih 100.000 vaučera ode. Kada je u pitanju nastavak godine, verujemo da će biti još kontingenata vaučera", ističe Kandić.

Smatra da je to najpravedniji način jer, kako kaže, niko nije favorizovan i svi imaju mogućnost da se prijave – i sada se svako bori za gosta te će na taj način biti zadovoljni i oni koji koriste vaučere i oni koji pružaju uslugu smeštaja u turističkim centrima.

Efekat vaučera – 900.000 domaćih turista više

Tokom prethodnih devet godina više od milion vaučera je podeljeno građanima. Kandić je rekao da su vaučeri spasili domaću turističku privredu tokom 2020. i 2021. godine, odnosno tokom kovida, kao i da nije bilo toga da bi bilo zaista teško da mnogi od njih prežive i opstanu u svom poslu.

"Kada govorimo o egzaktnim podacima, kada smo započeli aktivnosti 2015. godine imali smo milion i dvesta hiljada dolazaka domaćih turista. Ove godine, prema najsvežijim podacima, mi smo premašili faktički dva miliona i sto – tako da je efekat vaučera evidentan", podvukao je Kandić.

On je naveo da je 900.000 domaćih turista više na domaćim destinacijama nego što je bilo pre momenta kad je počela prva akcija podele vaučera – pre skoro devet godina.

image