Ekonomija

Neslavan rekord u Francuskoj: Katanac na 55.000 firmi

Statistički podaci koje je centralna banka objavila u subotu pokazuju da su se 55.492 kompanije, u proseku, suočile sa bankrotom ili likvidacijom u poslednjih 12 meseci
Neslavan rekord u Francuskoj: Katanac na 55.000 firmiGetty © Spencer Platt

Više od 55.000 preduzeća zatvoreno je u Francuskoj tokom prošle godine, što je rekordan broj zatvaranja kompanija od 2017. godine, prema podacima koje je krajem decembra prikupila Banka Francuske.

Statistički podaci koje je centralna banka objavila u subotu pokazuju da su se 55.492 kompanije, u proseku, suočile sa bankrotom ili likvidacijom u poslednjih 12 meseci.

U godinama pandemije zabeležen je znatno manji broj kompanija koje su propale, skoro polovina od sadašnjih cifara.

Prema izveštaju, uglavnom mala i srednja preduzeća (MSP) snosila su najveći teret zatvaranja u 2023. Preduzeća koja zapošljavaju do 250 ljudi činila su ogromnu većinu ukupnog broja, sa 55.435 zatvaranja. U međuvremenu, srednja i velika preduzeća sa više od 250 zaposlenih takođe su zabeležila porast zatvaranja, a njihov broj je dostigao 57 i udvostručilo se u odnosu na 2022.

Negativan trend je najizraženiji u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, gde je broj bankrota porastao za 44,6% u odnosu na isti period prethodne godine, dok je sektor informaciono-komunikacionih tehnologija zabeležio rast od 44,4%.

Poljoprivredni sektor u zemlji jedini je zabeležio pad od 1,3 odsto u broju podnesaka stečaja. U decembru je "Fajnenšel tajms" izvestio da je broj korporativnih bankrota širom sveta premašio nivoe dostignute tokom globalne finansijske krize 2008. godine.

Analitičari porast pripisuju višim kamatnim stopama, kao i samolikvidaciji takozvanih "zombi firmi", koje su prošle kroz eru kovida samo zahvaljujući vladinoj podršci.

image
VV inauguration
banner