Ekonomija

Najslabije karike prve pucaju: Kompanije niskog kreditnog rejtinga na udaru visokih kamata u SAD

U periodu od 1. januara do kraja maja na američkom tržištu zajmova 18 kompanija nije uspelo da plati dug u ukupnom iznosu od 21 milijardu dolara
Najslabije karike prve pucaju: Kompanije niskog kreditnog rejtinga na udaru visokih kamata u SADGetty © Spencer Platt

Agresivna kampanja Američkih federalnih rezervi za povećanje kamatnih stopa povećava pritisak na rizične kompanije sa "plutajućim" troškovima zaduživanja, zbog čega su naglo porasle neispunjene obaveze na američkom tržištu zajmova.

U periodu od 1. januara do kraja maja na američkom tržištu zajmova 18 kompanija nije uspelo da plati dug u ukupnom iznosu od 21 milijardu dolara — što je više po broju i ukupnoj vrednosti nego za celu 2021. i 2022. zajedno, prema analizi "Goldman Saksa".

Samo u maju su zabeležena tri neispunjenja obaveza u ukupnom iznosu od 7,8 milijardi dolara - što predstavlja najveći mesečni iznos u dolarima od perioda krize kovida 19 pre tri godine. Neuspesi naglašavaju pritisak koji trpe kompanije sa niskim kreditnim rejtingom i sa ogromnim dugovanjem, jer snose teret strože monetarne politike američke centralne banke da obuzda visoku inflaciju.

"Postoji šok u plaćanju među najslabijim emitentima na tržištu zajmova", rekao je Lotfi Karoui, glavni kreditni strateg u "Goldman Saksu".

Mnoge kompanije koje nisu bile kreditno sposobne su se opteretile dugom po promenljivim kamatnim stopama – kada je Fed smanjio stope blizu nule na vrhuncu Kovid krize. Izdavanje se skoro udvostručilo između 2019. i 2021. na 615 milijardi dolara.

Međutim, FED je podigao svoj "ciljni raspon" za kamatne stope na 5 do 5,25 odsto za nešto više od 14 meseci. Zbog toga se dužnici suočavaju sa mnogo većim otplatama kamata, dok usporavanje ekonomskog rasta preti da smanji zaradu.

"Ova kombinacija je zaista problematična za kompanije koje imaju veliki deo svojih obaveza u obliku promenljive stope", dodao je Karoui.

Bankarski analitičari i rejting agencije očekuju da će neizvršenje obaveza dalje rasti kako se tržišna očekivanja pomeraju na duže zadržavanje visokih kamatnih stopa i kako se osećaju zaostali efekti uzastopnih povećanja kamatnih stopa. Pretnja zasenjuje investitore koji drže posebno rizičan dug u scenariju koji preti da podstakne još veće smanjenje rejtinga, restrukturiranja i bankrota dok se dužnici bore da pristupe svežim sredstvima.

"Ovde smo u redu za prilično značajan ciklus neizvršenja obaveza", rekao je Stiv Kaprio, šef evropske i američke kreditne strategije u "Dojče banci".

Odobravanje kredita je naglo palo u 2022. i bilo je oskudno ove godine, jer većini kompanija nije hitno potrebna gotovina, nakon što su popunile svoje kase i pomerile rokove dok je novac bio jeftin.

Ako više kompanija ima svoj kreditni rejting snižen na trostruki C, to bi moglo pokrenuti proces koji prekida tokove gotovine najnižem stepenu investitora kako bi se novac preusmerio na investitore koji su na višem nivou na lestvici.

Tržišne procene neizmirenih obaveza rastu, iako se prognoze razlikuju u zavisnosti od vrednosti kredita, definicija neizmirenja obaveza i različitih ekonomskih prognoza. Za 12 meseci do maja 2023, stopa neizvršenja kredita iznosila je 1,58 odsto, što je povećanje sa 1,31 odsto u aprilu i najviše od maja 2021.

Karoui je istakao da je bilo relativno malo neispunjenja obaveza u periodu 2021-2022, tako da bi se tržište jednostavno moglo vratiti "na normalu". Ali, neispunjavanje obaveza po kreditima i dalje raste bržim tempom od neispunjenja obaveza u njihovim korporativnim obveznicama, koje imaju fiksne kupone i stoga sporije osete efekat promena politike FED-a.

Analitičari smatraju da bi 12-mesečna stopa neizmirenih obaveza po kreditima mogla da poraste na dugoročni prosek od 2,5 odsto do sledećeg marta, sa 1,42 odsto u aprilu 2023. Ali, u pesimističkom scenariju, broj "dužnika pod stresom" bi mogao da poraste, a da ostanu kreditni izazovi – što znači da mnogi izdavaoci ne mogu da pristupe kapitalu.

image