Ekonomija

Evrostat: Najveći broj bankrota u EU od 2015. godine

Stručnjaci rast broja bankrota pripisuju opštem nedostatku stabilnosti i usporavanju privrednog rasta u EU, koja se bori sa višim kamatnim stopama izazvanim rastom inflacije. Neki, međutim, ukazuju i na isticanje paketa pomoći iz pandemije kovida 19 koji su veštački pomogli kompanijama da prežive
Evrostat: Najveći broj bankrota u EU od 2015. godinewww.globallookpress.com © Peter Kneffel

Broj proglašenih bankrota u EU dostigao je u drugom kvartalu 2023. najviši nivo u proteklih osam godina, saopštila je Agencija EU za statistiku - Evrostat. 

Podaci pokazuju da je broj kompanija koje se gase porastao za 8,4 odsto u odnosu na prethodni kvartal. To je šesto uzastopno povećanje, saopštila je agencija. U navedenom periodu je zabeležen najveći broj bankrota od 2015, to jest od kada je Evrostat počeo da prati te podatke. 

Porast bankrota zabeležen je u svim sektorima, ali, ipak, najveći broj je evidentiran u sektoru pružanja usluga smeštaja i ishrane (porast od 23,9 odsto), transporta i skladištenja (rast od 15,2 posto), kao i u sektoru obrazovanja, zdravlja i socijalnoj zaštiti (rast od 10,1 odsto). 

Među 27 zemalja EU, broj bankrota se najviše povećao u Mađarskoj (rast od 40,8 odsto), Letoniji (24,8 odsto) i Estoniji (24,6 odsto). S druge strane, najveći pad u broju preduzeća u bankrotu zabeležen je na Kipru (smanjenje od 48,5 odsto), Hrvatskoj (23,6 odsto) i Danskoj (15,9 odsto). 

U međuvremenu, registracija novih preduzeća širom EU pala je za 0,6 odsto u izveštajnom periodu, pokazuju podaci Evrostata.

Stručnjaci rast broja bankrota pripisuju opštem nedostatku stabilnosti i usporavanju privrednog rasta u EU, koja se bori sa višim kamatnim stopama izazvanim rastom inflacije. Neki, međutim, ukazuju i na isticanje paketa pomoći iz pandemije kovida 19 koji su veštački pomogli kompanijama da prežive.

"Sada vidimo potres tržišta", rekao je za "Volstrit džornal" Kristof Niring, šef Profesionalnog udruženja stečajnih upravnika u Nemačkoj. On je objasnio da su mnoge firme koje sada traže podršku vlade već imale muke pre pandemije, a njihova nelikvidnost ne bi trebalo da bude iznenađenje jer se sada suočavaju sa povećanim troškovima.

Istu analizu izneo je Tomas Hamblot, ekonomista u BNP Paribas. On je rekao da porast bankrota znači "normalizaciju", napominjući da ukidanje pandemijske pomoći kompanijama može da "doprinese povećanju broja bankrota izazvanih degradiranim ekonomskim okruženjem". 

image