Ekonomija

Posle oštećenja aviona na letu za Dizeldorf: Er Srbija prekida saradnju sa kompanijom Maraton Erlajnz

Iz srpske nacionalne avio-kompanije kažu da u potpunosti sarađuju sa organima u istrazi koja se sprovodi, kao i da će vazduhoplovne vlasti Grčke takođe sprovesti svoju istragu
Posle oštećenja aviona na letu za Dizeldorf: Er Srbija prekida saradnju sa kompanijom Maraton Erlajnz© Er Srbija

"Er Srbija" je objavila danas da prekida saradnju sa grčkom avio-kompanijom "Maraton erlajnz", čiji je avion 18. februara bio oštećen prilikom poletanja iz Beograda za Dizeldorf. Bezbednost putnika i članova posade je najvažniji prioritet za "Er Srbiju" i srpska nacionalna avio-kompanija u potpunosti sarađuje sa organima u istrazi koja se sprovodi, saopštila je Er Srbija.

Kako je navedeno, vazduhoplovne vlasti Grčke takođe će sprovesti svoju istragu.

"Bez obzira na rezultate pomenute istrage, 'Er Srbija'' je danas obavestila 'Maraton erlajnz' da sa tom kompanijom raskida saradnju, tako da već od sutra, 21. februara, nijedan let 'Er Srbije' više neće biti obavljen letelicama te grčke kompanije. Letovi koje je trebalo da obavi 'Maraton erlajnz' biće raspoređeni na druge avione u floti, da bi se održao kontinuitet saobraćaja", navodi se u saopštenju srpskog nacionalnog avioprevoznika.

Povodom leta između Beograda i Diseldorfa JU324 uveče u nedelju, 18. februara, kada je došlo do oštećenja aviona embraer E195 partnerske grčke avio-kompanije "Maraton erlajnz", "Er Srbija" je odmah stupila u kontakt sa nadležnim državnim organima - Direktoratom civilnog vazduhoplovstva (DCV) Republike Srbije i Centrom za istraživanje nesreća u saobraćaju (CINS).

"Maraton erlajnz" je avio-kompanija sa sedištem u Grčkoj koja ispunjava sve neophodne standarde Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) i članica je Međunarodne asocijacije za vazdušni prevoz (IATA).
Sa tom kompanijom, "Er Srbija" je sarađivala od juna 2023. godine po modelu kratkoročnog zakupa aviona, koji uključuje i članove posade. Reč je o poslovnom modelu koji već godinama primenjuje veliki broj najvećih evropskih i svetskih kompanija, a posebno je postao prihvaćen u periodu oporavka avio-saobraćaja posle pandemije korona virusa, kada je došlo do značajnog rasta tražnje na tržištu.

U okviru saradnje po osnovu kratkoročnog zakupa aviona zajedno sa posadom, partnerske avio-kompanije nose potpunu odgovornost za izbor i pripremu svih članova letačke i kabinske posade na njihovim avionima.

U saopštenju se navodi da, uprkos tome što je taj let obavljala partnerska aviokompanija "Maraton erlajnz", što je avion tom prilikom bezbedno prizemljen i što nije bilo povređenih putnika niti članova posade, kao odgovorna kompanija, "Er Srbija" želi da napomene da je u potpunosti svesna osećanja kroz koja su prošli putnici na tom letu i da duboko žali zbog neugodnosti sa kojom su se suočili.

Svi putnici sa leta JU324 od 18. februara 2024. godine, u skladu sa regulativom, imaju pravo na standardnu odštetu, kao i na nadoknadu ostalih troškova nastalih usled odlaganja leta za jedan dan. Pored toga, imajući u vidu navedene okolnosti, kompanija je odlučila da svim putnicima ujedno u potpunosti refundira novac od kupljenih karata za taj let.

Ta odluka odnosi se i na 91 putnika od inicijalnih 106, koji su za Diseldorf iz Beograda otputovali jučerašnjim (19. februar) odloženim letom.

Iz "Er Srbije" navode da će u narednom periodu razmotriti i dalje korake, u cilju da nedavno zbivanje ne naruši više decenija sticano poverenje koje putnici imaju prema srpskoj avio-kompaniji.

image