Srbija i Balkan

Vanredni pregled na Aerodromu "Nikola Tesla": Kašnjenja do dva sata, "Er Srbija" otkazala tri leta

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije naložilo je vanredni pregled odlaznog terminala Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu. Kasnilo je 17 letova "Er Srbije", a ta avio-kompanija otkazala je večerašnje letove za Berlin, Frankfurt i Dizeldorf
Vanredni pregled na Aerodromu "Nikola Tesla": Kašnjenja do dva sata, "Er Srbija" otkazala tri letawww.globallookpress.com © Li Ran/XinHua

Granična policija na Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu, posle tročasovnog zastoja, ponovo vrši pasošku kontrolu putnika i počela je normalizacija saobraćaja, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Kompanija "Er Srbija" saopštila je ranije večeras da su moguća potencijalna odstupanja od planiranog reda letenja u večernjem i jutarnjem talasu na Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu.

"Usled greške u praćenju redovnih tokova dolaznih putnika od strane nadležnih službi beogradskog aerodroma, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije naložilo je danas popodne vanredni pregled odlaznog terminala Aerodroma 'Nikola Tesla' u Beogradu", saopštili su iz nacionalne avio-kompanije.

Usled pomenutog vanrednog pregleda, moguće je da će doći do odstupanja u planiranom redu letenja u večerašnjem i sutrašnjem jutarnjem talasu saobraćaja "Er Srbije".

Očekuje se da će pojedini letovi u jutarnjem talasu kasniti i do dva časa.

Prema podacima servisa "Flajtradar 24", prosečno kašnjenje odlaznih letova u 19:15 časova iznosi 92 minuta, sa indeksom kašnjenja od maksimalnih 5.

Dolazni letovi na beogradskom aerodromu, u proseku, kasne svega pet minuta.

"Nadležne službe 'Er Srbije' u saradnji sa službama kompanije 'Belgrejd erport' preduzimaju sve što je u njihovoj moći da se saobraćaj odvija sa što manje odstupanja u odnosu na planirani red letenja. 'Er Srbija' žali zbog eventualnih neprijatnosti i zahvaljuje putnicima na razumevanju. Za putnike na letovima čije je vreme poletanja pomereno za više od dva časa, srpska nacionalna avio-kompanija obezbediće posluženje, a sve one koji su izgubili svoje konekcije kompanija preusmerava na alternativne letove", saopštili su iz "Er-Srbije".

Za više informacija, putnici se mogu obratiti kontakt centru "Er Srbije" na 0800-111-528 iz Srbije, na +381-11-311-21-23 iz inostranstva, ili da pomoć potraže na veb-sajtu airserbia.com ili stranicama "Er Srbije" na društvenim mrežama.

Prema nezvaničnim informacijama "Blica", u toku je evakuacija svih putnika iz zgrade i svi oni moraće ponovo da prođu bezbednosnu kontrolu koju su već jednom prošli.

MUP: Privremeno obustavljena pasoška kontrola zbog greške u radu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da je granična policija privremeno obustavila pasošku kontrolu na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla" usled greške u funkcionisanju službi operatera na aerodromu.

Kako je navedeno u saopštenju, usled greške danas oko 17 časova u tranzitnoj zoni došlo je do mešanja putnika koji su doputovali iz Skoplja sa drugim putnicima koji nameravaju da putuju ka evropskim i svetskim destinacijama, a nad kojima je prethodno izvršena kontrola pregleda lica i prtljaga.

"Zbog ove situacije, a radi obezbeđivanja potrebnih uslova za bezbednost vazduhoplova i putnika, zahtevi aerodromskog osoblja prema Ministarstvu unutrašnjih poslova bili su da se zaustavi dalja pasoška kontrola na izlazu iz zemlje i ulazak novih putnika u tranzitnu zonu, dok se ne izvrši pražnjenje tranzitne zone i ponovni bezbednosni pregled svih lica koja se nalaze u toj zoni, koji inače obavlja osoblje operatera Aerodroma 'Nikola Tesla', po Zakonu o vazdušnom saobraćaju", dodali su iz MUP-a.

Iz navedenih razloga granična policija je privremeno obustavila pasošku kontrolu kako bi se ispoštovali bezbednosni uslovi i uspostavila puna bezbednost lica i vazduhoplova.

Nakon sticanja uslova za nastavak pasoške kontrole, granična policija će u najkraćem roku obaviti poslove i zadatke koji su u njenoj nadležnosti i sprečiti zadržavanje na izlazu iz zemlje, istakli su iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ministarstvo: Operater aerodroma odgovoran za probleme u radu

Pomoćnica ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Verica Ječmenica, izjavila je večeras da je "do zastoja u radu Aerodroma 'Nikola Tesla' došlo usled greške u funkcionisanju službi operatera na aerodromu" i da operater aerodroma jedini snosi odgovornost za probleme koji su nastali.

"Danas oko 17 časova u tranzitnoj zoni došlo je do mešanja putnika koji su doputovali iz Skoplja, sa drugim putnicima koji su nameravali da putuju ka evropskim i svetskim destinacijama, a nad kojima je prethodno izvršena kontrola pregleda lica i prtljaga. Putnici koji su sleteli u 16.16 sati letom iz Skoplja odvezeni su autobusom na pogrešan gejt gde su ušli u tranzitni deo i pomešali se sa putnicima koji su prošli bezbednosne provere. Na zahtev operatera beogradskog aerodroma MUP je u 17.22 sati prekinuo pasošku kontrola na izlazu iz Srbije", rekla je Ječmenica, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ona je dodala da je na Aerodromu "Nikola Tesla" kasnilo 17 letova "Er Srbije" i da je ta avio-kompanija otkazala večerašnje letove za Berlin, Frankfurt i Dizeldorf.

"Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture naložilo je izlazak inspekcija koje će po završetku postupka nadzora pokrenuti postupke protiv operatera i odgovornih lica prema Zakonu o vazdušnom saobraćaju. Javnost će biti obaveštena o rezultatima nadzora. Avio-kompanije koje su pretrpele štetu rešavaće svoje odnose sa operaterom aerodroma koji je za štetu odgovoran", poručila je Ječmenica.

image