Srbija i Balkan

Zašto kasne letovi sa beogradskog aerodroma?

Prosečno kašnjenje odlaznih letova sa beogradskog aerodroma iznosi 60 minuta
Zašto kasne letovi sa beogradskog aerodroma?www.globallookpress.com © Li Ran/XinHua

Na dolazni i odlaznim letovi sa aerodroma Nikola Tesla u Beogradu danas su zabeležena značajna kašnjenja, pa tako prosečno kašnjenje u dolascima trenutno iznosi 44 minuta, a indeks kašnjenja je 4,2 (veliki problemi sa dugim kašnjenjima i nekoliko otkazanih letova).

Prosečno kašnjenje odlaznih letova iznosi 60 minuta, sa indeksom kašnjenja od maksimalnih 5.

Na sajtu Aerodroma Nikola Tesla može se videti da su svi noćni i rani jutarnji letovi kasnili, a najveće kašnjenje, od gotovo 2,5 sata bilo je na letu kompanije "Vizer" za Geteborg.

Let JU321 iz Dizeldorfa kasnio je sat i 20 minuta, pa je umesto u 11:45 u Beograd sleteo u 13:07.

Na pitanje "RT Balkan" o kašnjenjima sa Aerodroma "Nikola Tesla" ističu da je aerodrom neprekidno otvoren za avio-saobraćaj, bez obzira na vremenske prilike.

"Usluga odleđivanja i sprečavanja od zaleđivanja aviona radi u punom kapacitetu, u skladu sa planiranim redom letenja avio-kompanija, poletno-sletna staza i sve manevarske površine, tj. rulnice i parking pozicije su očišćene, a poletno-sletna staza raspolaže kategorijom IIIb, tj. najsavremenijim uređajima za sletanje i poletanje aviona u uslovima izuzetno smanjene vidljivosti (magle)", navode predstavnici Aerodroma "Nikola Tesla".

Dalje ističu da u zimskim uslovima razlozi za kašnjenje letova mogu biti višestruki.

"Na primer, za odleđivanje aviona potrebno je određeno vreme, a zbog kašnjenja letova u dolasku u Beograd, može se dogoditi da naredni letovi iz Beograda budu odloženi, što zatim posledično stvara duže vreme čekanja na odleđivanje, a samim tim može dovesti i do kašnjenja letova. Takođe, da li će avio-kompanije sletati ili poletati u uslovima smanjene vidljivosti, osim kategorije aerodroma, važno je nekoliko drugih činilaca, poput tipa i opreme samog vazduhoplova, procedura koje propisuju avio-kompanije i pilota koji donosi odluku da li će u uslovima smanjene vidljivosti sleteti u Beograd, preusmeriti let na najbliži aerodrom, odnosno da li će uopšte i poleteti ka Beogradu", dodaje se u saopštenju beogradskog aerodroma.

Putnicima savetu da se o redu letenja i statusu pojedinačnih letova pravovremeno obaveste putem internet prezentacije Aerodroma www.beg.aero, kao i u izabranoj avio-kompaniji.

"Sve operativne službe Aerodroma "Nikola Tesla" neprekidno su angažovane kako bi se avio-saobraćaj odvijao bezbedno i sigurno", saopštili su iz aerodroma.

"Er Srbija": Očekivano otežano odvijanje avio-saobraćaja

Pre nekoliko dana kompanija "Er Srbija" saopštila je da je zabeleženo otežano odvijanje saobraćaja na beogradskom aerodromu.

U ponedeljak, 8. januara, iz nacionalne avio-kompanije rečeno je da se može očekivati otežano i usporeno odvijanje avio-saobraćaja, imajući u vidu snežne padavine i niske temperature, kao i smanjeni kapacitet službe za odleđivanje aviona.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner