Ekonomija

BRIKS i blokčejn tehnologija: Sve jasniji obrisi novog svetskog finansijskog sistema

Ušakov je najavio praktičnu primenu onoga o čemu je ruski predsednik Vladimir Putin govorio krajem 2022.
BRIKS i blokčejn tehnologija: Sve jasniji obrisi novog svetskog finansijskog sistemaGetty © Halil Sagirkaya/Anadolu Agency

BRIKS će raditi na stvaranju nezavisnog sistema plaćanja zasnovanog na digitalnim valutama i blokčejnu, rekao je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.

"Smatramo da je stvaranje nezavisnog platnog sistema BRIKS-a važan cilj za budućnost, koji bi se zasnivao na najsavremenijim alatima kao što su digitalne tehnologije i blokčejn. Glavna stvar je da se uverimo da je pogodan za vlade, obične ljude i biznise, kao i isplativi i oslobođeni politike", rekao je on za TASS.

Ušakov je rekao da je specifičan zadatak za ovu godinu povećanje uloge BRIKS-a u međunarodnom monetarnom i finansijskom sistemu. On je podsetio da su lideri u Johanesburškoj deklaraciji iz 2023. godine postavili fokus zemalja BRIKS-a na povećanje obračuna u nacionalnim valutama i jačanje korespondentskih bankarskih mreža kako bi se obezbedile međunarodne transakcije.

"Nastaviće se rad na razvoju aranžmana o kontingentnim rezervama, pre svega u pogledu korišćenja valuta različitih od američkog dolara", istakao je pomoćnik Kremlja.

Ušakov je zapravo danas najavio praktičnu primenu onoga o čemu je ruski predsednik Vladimir Putin govorio krajem 2022.

Podsetimo, Putin je tada kazao da je potrebno kombinovati najsavremenije tehnologije sa hiljadugodišnjem iskustvom čovečanstva i kao primer naveo sistem doznaka "havala" koji se, kako je rekao, koristi u međunarodnim transakcijama godina i to "mnogo pre nego što se pojavio zapadni bankarski sistem".

Tehnologija digitalnih valuta i blokčejna, kako je rekao, može se koristiti za stvaranje novog sistema međunarodnih obračuna koji će biti mnogo praktičniji, apsolutno bezbedniji za svoje korisnike i, što je najvažnije, neće zavisiti od banaka ili mešanja trećih zemalja.

"Uveren sam da će se tako nešto sigurno stvoriti i razvijati, jer nikome se ne sviđa diktat monopolista koji šteti svim partijama, pa i samim monopolistima", poručio je ruski predsednik.

image