Ekonomija

Ministarka energetike: O izgradnji nuklearnih reaktora već razgovaramo sa našim stručnjacima

Ministarka Dubravka Đedović Handanović je istakla da nam je najbitnije da sada stvorimo znanje kroz obrazovni sistem i navela da, bilo kakav razvoj treba da traje barem šest godina pre izgradnje, kao i da je jako važno pitanje finansiranja
Ministarka energetike: O izgradnji nuklearnih reaktora već razgovaramo sa našim stručnjacima© TANJUG/ MRE/ Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas, povodom najave predsednika Aleksandra Vučića o ukidanju moratorijuma na proizvodnju nuklearne energije, da su već započeti razgovori sa našim stručnjacima u Parizu o izgradnji malih nuklearnih reaktora.

Ministarka je istakla da nam je najbitnije da sada stvorimo znanje kroz obrazovni sistem i naglasila da imamo stručnjake u Institutu Vinča koji su po tom pitanju već razgovarali sa srpskim naučnicima u Parizu.

"Pokušavamo da skupimo naše znanje, ali to je dug proces. Pričamo o 2040. ili 2039. ako bismo sada počeli da radimo na tome", rekla je Đedović Handanović.

Kako je navela, bilo kakav razvoj treba da traje barem šest godina pre izgradnje, kao i da je pitanje finansiranja jako bitno.

"Zbog toga je predsednik i bio na Samitu nuklearne energije u Briselu, ali i da vidimo kakva je to tehnologija nama potrebna. Amerikanci napreduju sa jednom tehnologijom, Francuzi sa drugom, Englezi sa trećom", rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, moramo da razmišljamo o baznoj energiji ukoliko nam je cilj da izađemo iz uglja.

"Gas, kao fosilno gorivo, postaje sve teži za finansiranje u budućnosti, a nuklearne elektrane su neka vrsta zelene energije, jer ne emituju fosilna goriva", kazala je Đedović Handanović.

Kako je navela, s obzirom da nuklearna energija zahteva skupu tehnologiju, neophodno je učešće države u finansiranju proizvodnje ove vrste energije.

Kada je reč o ukidanju moratorijuma, ministarka kaže da to zavisi od tempa razvoja projekta odnosno od stvaranja neophodnih preduslova za sam projekat.

image