Rusija

Putin: Rusija je svetski lider u nuklearnoj tehnologiji (VIDEO)

Nuklearna energija se aktivno razvija, a udeo proizvodnje nuklearne energije u ukupnom energetskom bilansu Rusije može se povećati na 25 odsto do 2045. godine, poručio je ruski lider
Putin: Rusija je svetski lider u nuklearnoj tehnologiji (VIDEO)© Tanjug/Sergey Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Rusija pomaže stvaranje nuklearne energije u nizu zemalja u inostranstvu, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin putem video linka na ceremoniji postavljanje temelja sedmog bloka Lenjingradske nuklearne elektrane i početka izgradnje brze pruge Moskva - Sankt Peterburg.

"Rusija je svetski lider u oblasti nuklearne tehnologije. Uz našu pomoć, nuklearna energija se u stranim zemljama stvara praktično od nule, stvara se čitava industrija, obučavaju se stručnjaci, razvija neophodna infrastruktura u skladu sa najstrožijim ekološkim standardima", kazao je Putin.

Ruski lider je napomenuo da "Rosatom danas gradi 22 bloka u sedam zemalja".

Prema njegovim rečima, nuklearna energija se aktivno razvija, a udeo proizvodnje nuklearne energije u ukupnom energetskom bilansu Rusije može se povećati na 25 odsto do 2045. godine. 

Govoreći o brzoj pruzi Moskva-Sankt Peterburg, Putin je istakao da će ta linija doprineti rastu poslovne aktivnosti i turizma, jer će prolaziti kroz regione u kojima živi 20 odsto stanovništva zemlje.

"Autoput će proći kroz teritoriju šest konstitutivnih entiteta Federacije, u kojima živi oko 30 miliona ljudi. To je oko 20 odsto ukupnog stanovništva Rusije", napomenuo je Putin.

image