Rusija

Kremlj: Putinove reči izvučene iz konteksta, ne pada nam na pamet da primenimo nuklearno oružje

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prokomentarisao je reči litvanskog lidera Gitanasa Nausede da se "niko u baltičkoj republici ne plaši Putina"
Kremlj: Putinove reči izvučene iz konteksta, ne pada nam na pamet da primenimo nuklearno oružjeGetty © Anjelika Gretskaia/REDA&CO/Universal Images Group

Predsednika Rusije Vladimira Putina ne treba se plašiti, već ga treba poštovati i slušati, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući reči litvanskog lidera Gitanasa Nausede da se "niko u baltičkoj republici ne plaši Putina".

Naime, predsednik Litvanije je nakon napada u toj zemlji na bivšeg šefa Fonda za borbu protiv korupcije Leonida Volkova rekao da se "niko u baltičkoj republici ne plaši Putina".

"Što se tiče incidenta u Litvaniji, posavetovao bih litvanskom predsedniku da poštuje i sluša šefa ruske države. Ne treba se plašiti Putina", poručio je Peskov i dodao da Moskva ne može ni na koji način da komentariše šta se dešava tamo.

Komentarišući reakciju Zapada na intervju ruskog predsednika sa novinarom Dmitrijem Kiseljovim, Peskov je rekao da su na zapadu namerno izostavili njegove reči da mu ni na pamet nije palo da primeni taktičko nuklearno oružje u okviru Specijalne vojne operacije.

Prethodno je predstavnica Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla da je američki predsednik informisan o Putinovom intervjuu i da deo intervjua koji se tiče nuklearnih snaga u Vašingtonu smatraju neodgovornim.

"To je namerno izvlačenje iz konteksta. Zaista, nikakve pretnje primenom nuklearnog oružja sa Putinove strane nisu iznete. On je odgovarao na pitanje novinara, a ne neka posebna saopštenja. I predsednik je upravo govorio o razlozima koji mogu da učine da primena nuklearnog oružja bude neizbežna. To su razlozi koji su izneti u našim odgovarajućim dokumentima, koji su svima dobro poznati", naglasio je Peskov.

On je istakao da su na Zapadu svi namerno izostavili reči da mu nikada nije palo na pamet da primeni taktičko nuklearno naoružanje bez obzira na različite situacije na frontu tokom borbi.

"To je namerno izvrtanje konteksta i odsustvo želje da se čuje predsednik Putin. U tome nema ničeg novog. To je ono što smo mi odavno intenzivno registrovali, a posebno u poslednje dve godine", zaključio je portparol Kremlja.

image