Ekonomija

Mali najavio povećanje plata: Do kraja 2025. prosečna zarada biće 1.000 evra

Prosečna penzija do kraja 2027. godine biće 650 evra rekao je ministar finansija
Mali najavio povećanje plata: Do kraja 2025. prosečna zarada biće 1.000 evraGetty © Fabian Sommer/picture alliance via Getty Images

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da je Srbija u periodu od 2018. do 2023. godine bila jedna od pet najbrže rastućih ekonomija u Evropi, uprkos teškoj globalnoj situaciji.

Najavio je da će do kraja 2025. godine prosečna plata biti 1.000 evra, dok će prosečna penzija do kraja 2027. godine biti 650 evra.

Mali je za TV Prva ocenio da činjenica da Srbija ima takve ekonomske rezultate govori da se radi nešto dobro i ispravno, kao i da će se takva ekonomska politika nastaviti i u budućnosti.

"Hoćemo još. Hoćemo još bolje. Hoćemo još brže. Zato smo i definisali program 'Srbija 2027: Skok u budućnost'", naglasio je Mali.

Mali je istakao je da je Srbija na korak od dobijanja investicionog rejting koji predstavlja potvrdu ispravnosti ekonomske politike, ali i atraktivnosti za investitore.

"Sa investicionim rejtingom vam je kamatna stopa mnogo niža, otvara vam se mnogo veći broj alternativa kada je finansiranje u pitanju, što je važno za za sve ove projekte, kompanije, ali i građane. Sve to ima uticaj na povećanje zaposlenosti, veći budžet, samim tim na veće plate i penzije", rekao je Mali.

Dodao je da je Srbija 2019. godine bila prvi put pred investicionim rejtingom koji pravi razliku između zemalja u razvoju i razvijenih zemalja, ali je počev već od sledeće, 2020. godine globalna ekonomija otišla u kolaps, zbog čega ni 2022. godine nismo načinili taj najvažniji korak u drugom pokušaju da dobijemo investicioni rejting.

"Dakle, dva puta, ne zbog sebe, nego zbog globalnih problema. Nadam se da će sada biti treća sreća, pošto radimo intenzivno na tome", istakao je Mali.

Istakao je da je svaka investicija, uključujući i EKSPO i nacionalni stadion u Surčinu, usmerena ka tome da građani Srbije osete boljitak.

Dodao je da svaka od tih investicija doprinosi rastu ekonomije i dodatnom novcu za nove investicije s jedne, i povećanje plata i penzija, odnosno podizanje životnog standarda, s druge strane.

"Tako pokazujete poštovanje prema građanima, tako pokazujete i dajete nadu i mlađim generacijama da ostanu ovde. Nema razloga da idete bilo gde drugde, jer je rast, razvoj, napredak u Srbiji brži nego u najvećem delu sveta", naglasio je Mali.

Govoreći o projektu EKSPO 2027, Mali je rekao da on ne predstavlja samo zgrade, građevine i stadion, već doprinos rastu ekonomije.

Rezultat projekta EKSPO 2027, kako je rekao, biće taj da će do kraja 2027. godine prosečna plata biti 1.400 evra, prosečna penzija 650 evra, dok će minimalna zarada biti 650 evra.

"Ljudi će videti konkretne koristi od svega onoga što radimo, plus ćemo dodatno podići infrastrukturu, kvalitet života i sliku Srbije", rekao je Mali.

Mali je istakao podatak da stopa nezaposlenosti na današnji dan iznosi 9,1 odsto, što je njen istorijski minimum, dok je stopa zaposlenosti na istorijskom maksimumu i naveo da broj zaposlenih iznosi 2 miliona 310 hiljada ljudi.

"Nikada veći broj zaposlenih nismo imali. To potvrđuje ispravnost naše ekonomske politike. Otvaraju se fabrike, otvaraju se nova radna mesta, idemo gore sa platama, idemo gore sa penzijama, imamo više novca u budžetu", naveo je Mali.

Govoreći o nacionalnom stadionu, Mali je istakao da je reč o ogromnom građevinskom poduhvatu koji je mnogo više od toga – stvar koja nas "gura" napred i dodao da se o stadionu pisalo pohvalno i u britanskim medijima.

Dodao je da su u toku dogovori da se finale Lige Evrope održi 2028. godine na nacionalnom stadionu u Surčinu.

"Pravimo stadion zbog događaja koji će tamo da se odigravaju, pa će privući i turiste, i ljude iz inostranstva. Pravimo ga iz razloga što je sport postao veliki biznis. Pravimo ga iz razloga da naša reprezentacija tamo pobeđuje. Pravimo ga iz razloga da to dodatno bude pokretač daljeg rasta i razvoja vaše ekonomije. Da vam ekonomija bude jača", rekao je Mali.

Podsetio je da je u programu "Srbija 2027 – Skok u budućnost" definisano da će BDP biti 100 milijardi evra što je ocenio kao dostižan cilj.

"Nama je prošle godine BDP bio skoro 70 milijardi evra. Da vas podsetim, pre 12 godina bili smo na 33 milijarde. Dakle, zamislite sada Srbiju 2027. godine. Sa svim investicijama, sa prosečnom platom od 1.400 evra, sa prosečnom penzijom od 650 evra, sa minimalnom zaradom 650 evra, sa 100 milijardi evra BDP-a", naglasio je Mali.

Dodao je da će tome doprineti i završena mreža auto-puteva, brza pruga do mađarske granice, brza pruga do Niša i dalje do makedonske i bugarske granice.

Govoreći o stranim investicijama, Mali je istakao da je Srbija lider u regionu, budući da preko 60 odsto svih stranih investicija u regionu Zapadnog Balkana dolazi upravo u našu zemlju.

Govoreći o projektu EKSPO 2027, Mali je rekao da se za dve i po godine godine gradi nešto neverovatno – nacionalni stadion, rezidencijalni deo, tri tematska parka, akvatik i drugo.

Najavio je da će za desetak dana krenuti radovi na uređivanju bivše Glavne železničke stanice koja će postati Muzej istorije Srbije i dodao da se završava projekat novog Muzeja Nikole Tesle, kao i da će u Beogradu na vodi biti izgrađen dečiji muzej.

image