Ekonomija

Glavni ekonomista: ECB spremna da počne da smanjuje kamatne stope

Filip Lejn je odbacio strahove da bi popuštanje monetarne politike evrozone pre Feda moglo da se obije Evropljanima o glavu
Glavni ekonomista: ECB spremna da počne da smanjuje kamatne stopeGetty © Travelpix Ltd

Evropska centralna banka (ECB) poslala je jasan signal da će sledeće nedelje smanjiti kamatne stope sa rekordnih nivoa, nakon što je njen glavni ekonomista odbacio strahovanja da bi, ako to urade pre Federalnih rezervi SAD, to moglo da im se obije o glavu.

ECB će sada biti jedna od prvih velikih centralnih banaka koja će sniziti stope, nakon što je kritikovana što je bila jedna od poslednjih koja ih je podigla nakon najvećeg generacijskog skoka inflacije pre tri godine.

Filip Lejn rekao je za "Fajnenšel tajms" uoči sastanka banke 6. juna da "izuzimajući velika iznenađenja, u ovom trenutku imamo dovoljno da uklonimo najviši nivo ograničenja".

Investitori se u velikoj meri klade da će ECB sniziti referentnu kamatnu stopu na depozite za četvrtinu procentnog poena sa rekordnih četiri procenta na sastanku sledeće nedelje, nakon što je inflacija u evrozoni pala blizu ciljanih 2 odsto banke.

Centralne banke Švajcarske, Švedske, Češke i Mađarske već su ove godine smanjile cenu zaduživanja kao odgovor na pad inflacije. Ali, kada je reč o najvećim ekonomijama, ne očekuje se da će Fed i Banka Engleske smanjiti stope pre leta, a veruje se da će Banka Japana verovatnije nastaviti da ih povećava.

Lejn je rekao da je ključni razlog zašto je inflacija u evrozoni pala brže nego u SAD taj što je region bio teže pogođen energetskim šokom izazvanim sankcijama Rusiji.

"Suočavanje sa ratom i energetskim problemom je bilo skupo za Evropu", rekao je on.

"Ali u smislu tog prvog koraka (smanjenja stopa), to je znak da monetarna politika daje rezultate u obezbeđivanju da se inflacija spusti na vreme. U tom smislu, mislim da smo bili uspešni", dodao je.

Lejn je rekao da kreatori politike ECB-a ove godine moraju da zadrže stope na restriktivnoj teritoriji kako bi osigurali da će inflacija nastaviti da se smanjuje i da se neće "zaglaviti" iznad cilja banke što bi, kako je upozorio, "bilo veoma problematično i verovatno prilično bolno za eliminisanje".

On je rekao i da će tempo kojim će centralna banka snižavati troškove zaduživanja u evrozoni ove godine biti odlučen procenom podataka kako bi se odlučilo "da li je proporcionalno, da li je bezbedno, unutar restriktivne zone, da se kreće naniže".

image