Ekonomija

EU ograničila cenu ruske nafte na 60 dolara po barelu

Zemlje EU uspele su da se dogovore oko predloga da se cena sirove ruske nafte ograniči na 60 dolara po barelu
EU ograničila cenu ruske nafte na 60 dolara po bareluwww.globallookpress.com © Jochen Tack via www.imago-images/www.imago-images.de

Evropska unija uspela je da dogovori o gornju granicu cene ruske nafte na 60 dolara po barelu.

Dogovorena cena je viša od one po kojoj Rusija već prodaje većinu svoje sirove nafte, navodi "Blumberg" i objašnjava da je razlog tome što evropski ministri žele da održe protok ruske nafte na globalnim tržištima.

Nakon dugih pregovora, Poljska i baltičke zemlje, koje su zahtevale mnogo nižu gornju cenu, uspele su da obezbedne dodatne mere čiji je cilj sankcionisanje Rusije, uključujući reviziju cene svaka dva meseca. Postoji i plan da maksimalna cena po barelu bude najmanje pet odsto ispod prosečne tržišne stope.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov još juče je rekao da je ograničavanje cene nafte potpuno nebitno, a naročito jer je "rampa" postavljena iznad tržišne cene.

Sa druge strane, ako se gornja granica postavi prenisko, postoji rizik za tržište jer Moskva može da obustavi proizvodnju i tako podigne globalne cene nafte.

Sjedinjene Američke Države su prve predložile uvođenje gornje granice cene nafte jer je u Vašingtonu postojala zabrinutost da su sankcije EU toliko stroge da bi dovele do prekida snabdevanja iz Rusije i izazvale ogroman skok globalnih cena nafte. Ograničenje omogućava kupcima koji ga se pridržavaju da pristupe uslugama osiguranja i otpreme koje bi sankcije EU inače zabranile.

Američki plan je zatim u principu usvojila Grupa (G7).

Rusija je saopštila da neće prodavati naftu nikome ko pristane na ograničenje cene. Ali pošto G7 uglavnom zaustavlja uvoz iz Rusije, ograničenje je usmereno na kupce poput Indije, Kine i Turske. Te zemlje nisu pristale na ograničenje cene što ih ne sprečava da kupuju naftu ispod gornje granice i pristupaju ključnim uslugama isporuke.

EU diplomate su bile pod pritiskom da odrede gornju granicu cene pre ponedeljka kada na snagu stupaju EU sankcije na uvoz ruske nafte pomorskim putem. Sada je na G7 da usvoji EU plan, a jedna osoba upoznata sa ovim pitanjem rekla je "Blumbergu" da je cena od 60 dolara u rasponu G7.

Većina zemalja G7 prestaće da uvozi rusku naftu do kraja ove godine. Zabrana EU za druge rafinisane naftne derivate poreklom iz Rusije stupa na snagu u februaru.

image