Ekonomija

Privreda evrozone na nizbrdici: Industrijska proizvodnja za tri odsto manja nego lane

Najveći pad industrijske proizvodnje zabeležen je u Irskoj, konkretno za 15,7 odsto, Letoniji 7,8 odsto i Finskoj 6,8 odsto
Privreda evrozone na nizbrdici: Industrijska proizvodnja za tri odsto manja nego lanewww.globallookpress.com © Zhang Fan

Industrijska proizvodnja u evrozoni je u aprilu pala za tri odsto međugodišnje i za 0,1 odsto u odnosu na mart, objavio je danas Evrostat. U Evropskoj uniji je industrijska proizvodnja pala za dva odsto međugodišnje i za 0,5 odsto na mesečnom nivou.

Najveći godišnji rast industrijske proizvodnje među članicama Evropske unije je zabeležen u Danskoj i to za 17,4 odsto, Grčkoj 10,8 odsto i Sloveniji 7,4 odsto, a najveći pad u Irskoj, konkretno za 15,7 odsto, Letoniji 7,8 odsto i Finskoj 6,8 odsto.

Evropska centralna banka odlučila je pre nekoliko dana da smanji kamatne stope, ali i dalje povećava prognoze inflacije za ovu i narednu 2025. godinu. ECB je snizila ključnu kamatnu stopu za 25 baznih poena.

Odluka o smanjenju kamatnih stopa i prognoze o rastu inflacije su u suprotnosti, ali očigledno da ECB vidi izlaz u spuštanju kamata, zbog ogromnih dugova, iako inače visoke kamate služe da se inflacija obuzda. Zato nije lako razumeti današnje smanjenje kamatnih stopa s obzirom na predviđanje da će "inflacija verovatno ostati iznad cilja i u sledećoj godini".

ECB je morala dobro da proračuna šta joj se više isplati. Ekonomisti ukazuju da bi dalje zadržavanje kamata na visokom nivou, moglo dodatno da pogura ionako posrnulu privredu u recesiju.

image