Ekonomija

RZS: Industrijska proizvodnja u februaru veća za 8,4 odsto nego pre godinu dana

U sektoru rudarstva je zabeležen rast od 14,9 odsto, dok je u prerađivačkoj industriji rast bio 10,8 odsto
RZS: Industrijska proizvodnja u februaru veća za 8,4 odsto nego pre godinu dana© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/

Republički zavod za statistiku (RZS) je objavi da je industrijska proizvodnja u Srbiji u februaru ove godine bila je veća za 8,4 odsto u odnosu na februar 2023. godine, a u odnosu na prosek prošle godine veća je 1,7 odsto.

Industrijska proizvodnja u periodu januar-februar 2024, prema statističkim podacima, u poređenju sa istim periodom 2023. godine, veća je za 7,9 odsto.

Posmatrano po sektorima u februaru 2024. u odnosu na isti mesec 2023. godine u sektoru rudarstvu je zabeležen rast od 14,9 odsto, u prerađivačkoj industriji rast je bio 10,8 odsto, a u snabdevanju strujom, gasom, parom i klimatizacijom ostvaren je pad od 2,9 odsto.

Podaci o industrijskoj proizvodnji po namenskim grupama pokazuju da je u februaru ove u odnosu na isti mesec prošle godine došlo do rasta u proizvodnji intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 19,8 odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,2 procenata, kapitalnih proizvoda za pet odsto i energije za 2,6 odsto.

Prema podacima RZS, pad je zabeležen u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,6 odsto.

Obim industrijske proizvodnje u februaru 2024. godine u odnosu na februar 2023, zabeležio je rast kod 23 oblasti, čije je učešće u strukturi industrijske proizvodnje 73 odsto, a pad kod šest oblasti sa učešćem u strukturi industrijske proizvodnje od 27 odsto.

Na rast industrijske proizvodnje u februaru ove u odnosu na isti mesec prošle godine, statistički podaci pokazuju da su najviše uticale proizvodnja osnovnih metala, prehrambenih proizvoda, koksa i derivata nafte, kao i proizvodnja metalnih proizvoda, osim mašina i eksploatacija ruda metala.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za februar u odnosu na januar 2024. godine pokazuje da je u industriji ukupno ostvaren rast proizvodnje od 0,8 odsto, a u prerađivačkoj industriji od 1,1 odsto.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za februar 2024. godine, u odnosu na prosek 2023. pokazuje da je u industriji ukupno ostvaren rast od 3,2 odsto a u prerađivačkoj industriji od 3,3 procenta.

Kada se uključi ocena industrijske proizvodnje malih preduzeća iz uzorka, podaci RZS pokazuju da je industrijska proizvodnja u februaru 2024, u odnosu na prosek prošle godine, kod ukupne industrijske proizvodnje veća za 1,6 odsto, dok je kod prerađivačke industrije manja je za 0,4 odsto.

image