Ekonomija

Recesija u evrozoni i dalje traje: Nekadašnji motori evropske privrede sad koče opravak

Glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke Sajrus de la Rubia je izjavio da je trenutna situacija neobična pošto su dva motora, Nemačka i Francuska, "manje-više van pogona"
Recesija u evrozoni i dalje traje: Nekadašnji motori evropske privrede sad koče opravakwww.globallookpress.com © CHROMORANGE / Melanie Viola

Industrijska recesija evrozone se uprkos nekim pozitivnim signalima ne bliži kraju ni posle godinu dana, objavio je danas "Markit ekonomiks", pošto je indeks menadžera nabavki (PMI) u proizvodnji u martu blago pao sa februarskih 46,5 poena na 46,1 poen.

PMI u proizvodnji je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti u proizvodnji. Rezultat ispod 50 poena pokazuje da se proizvodnja nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada aktivnosti, dok rezultat iznad 50 ukazuje na ekspanziju, to jest rast aktivnosti u proizvodnji.

"Sektor proizvodnje u evrozoni obično pokreće nekoliko motora, uglavnom Nemačka, Francuska, Italija i Španija, koji zajedno čine tri četvrtine industrijske proizvodnje evrozone", prokomentarisao je glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke Sajrus de la Rubia.

Prema njegovim rečima, trenutna situacija je neobična pošto su dva motora, Nemačka i Francuska, "manje-više van pogona".

Kako se navodi na sajtu kompanije "Es end Pi global", Italija i Španija su u martu zabeležile rast industrijske proizvodnje, ali Sajrus de la Rubia smatra da to nije dovoljno da bi se podigla industrijska proizvodnja u celoj evrozoni.

"Održiv ekonomski oporavak proizvodnje u evrozoni je moguć samo ako se svi motori ponovo pokrenu", zaključio je glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke.

image