Kultura

Vera u pisanu reč neće nestati: Na Sajam knjiga stižu Patrik Beson i Erik Emanuel Šmit

Pod sloganom "Živele knjige", ovogodišnji Sajam knjiga u Beogradu imaće dan više, trajaće od 21. do 29. oktobra, školski dan biće 26. oktobar a porodice će moći da uđu uz jednu porodičnu ulaznicu
Vera u pisanu reč neće nestati: Na Sajam knjiga stižu Patrik Beson i Erik Emanuel Šmit© FOTO TANJUG / RADE PRELIĆ

Međunarodni beogradski sajam knjiga biće održan od 21. do 29. oktobra na Beogradskom sajmu, pod sloganom "Živele knjige", najavili su danas organizatori.

Iz zemlje počasnog gosta sajma - Francuske - u Beograd stižu: Patrik Beson, Erik Emanuel Šmit, Matijas Enar, Katrin Kise, Florans Noavil... 

Umetnička direktorka Sajma knjiga Sanja Milić najavila je da će na sajam stići i četiri važna književna imena: izraelski pripovedač Etgar Keret, Portugalac Žoao Tordu, britanski istoričar Sajmon Sibag Montefjore i književnica Kejt Mos.

Predsednik odbora Sajma knjiga dramaturg Dušan Kovačević rekao je na konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda da je za jedan od najposećenijih kulturnih događaja u Srbiji i ove godine interesovanje čitalaca izuzetno i da se može očekivati poseta za pamćenje.

Kovačević je ocenio da će "uprkos raznim katastrofičnim pričama o kraju književnosti", među sajamskim štandovima biti hiljade posetilaca od sedam do poznih godina, koji će "sa žarom kupovati knjige".

"Vera u pisanu reč je trajna i nikad neće nestati, uprkos pojavi sve moćnije elektronske tehnologija", istakao je Kovačević, preneo je Tanjug.

Akademik Kovačević je otkrio da se u njegovom životu svet književnosti promenio kada je sa 12 godina pročitao delo "Gargantua i Pantagruel" Fransoa Rablea, jer je ta priča za njega od izuzetnog značaja. Napomenuvši da će o budućnosti sajma i novog sajamskog prostora razmišljati kada budu nešto više i konkretnije znali, Kovačević je dodao da je Sajam knjiga samo jedna od mnogobrojnih manifestacija koja se u tom prostoru održavaju.

"I ove godine se vidimo na istom mestu i u isto vreme, kao i 65 godina ranije. Vidimo se u oktobru", poručio je Kovačević.

Ovogodišnji sajam će biti duži za jedan dan u odnosu na prethodna izdanja i tradicionalno će biti održan u halama 1, 2 i 4. Prijavljeno je 400 izlagača iz zemlje i inostranstva, a lista još nije konačna. Školski dan biće 26. oktobar, dok će porodice moći da uđu uz jednu porodičnu ulaznicu.

image