Kultura

Knjige, filmovi, kultura i jezik: Bogat program štanda Rusije na Sajmu knjiga

Posetioci Sajma knjiga biće u prilici da se sretnu sa popularnim autorima, vide najnovija izdanja i informišu se o studiranju u Rusiji
Knjige, filmovi, kultura i jezik: Bogat program štanda Rusije na Sajmu knjiga© FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ bg

Posetioce ruskog nacionalnog štanda na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu i ove godine očekuje bogat program.

Od 21. do 29. oktobra posetiocima će biti predstavljena najnovija ruska izdanja, a pored izlagačkog programa biće organizovana predavanja, književni susreti, radionice, kvizovi znanja, projekcije animiranih filmova "Sojuzmultfilma".

Posetioci Sajma knjiga biće u prilici da se upoznaju sa nagrađivanim autorom Aleksejom Saljnikovom prema čijem romanu "Petrovi u gripu" je snimljen istoimeni film. Biće predstavljena srpska izdanja detektivskih romana Nikolaja Svečina, kao i izdanja Ruskog naučnog instituta i zbirke pesama Jurija Lobačeva.

O savremenoj ruskoj dečjoj književnosti u srpskim prevodima govoriće autorka Anastasija Strokina i prevodilac Ana Smutnaja, a biće predstavljena i ženska književnost Rusije o kojoj će govoriti istoričarka, filolog i urednica Marija Nesterenko.

Uz učešće Moskovskog politehničkog univerziteta, u Ruskom domu, 24. i 27. oktobra u 16 časova, za učenike srednjih škola i gimnazija i studente fakulteta biti održano predstavljanje obrazovnih programa ruskih univerziteta, a u okviru konkursa "Visoko obrazovanje u okviru kvota Ruske Federacije".

Za osnovce, organizovane su projekcije igranih i animiranih filmova, ali i radionica po knjizi "Atlas misterioznih mesta u Rusiji", kao i promocija knjige o Lavu Tolstoju, brojni testovi, kvizovi i predavanja o ruskoj kulturi.

image