Kultura

Predstavljena monografija "Riznica Saborne crkve u Beogradu": Simbol obnove srpske državnosti

Ministarka kulture je istakla da većinu kulturnog nasleđa srpskog naroda čine baština i duhovno nasleđe Srpske pravoslavne crkve, te da je važno da se to ono što vernije prikaže i afirmiše
Predstavljena monografija "Riznica Saborne crkve u Beogradu": Simbol obnove srpske državnosti© FOTO TANJUG/MINISTARSTVO KULTURE/ GORAN ZLATKOVIĆ/ bs

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković istakla je na promociji monografije "Riznica Saborne crkve u Beogradu" da kulturno nasleđe ima neprocenjiv značaj u stvaranju i opstanku kulturnog i nacionalnog identiteta, a da je na polju njegovog očuvanja neupitna saradnja Ministarstva kulture i Srpske pravoslavne crkve. 

Gojkovićeva je ukazala na to da je Saborna crkva jedan od najmonumentalnijih verskih objekata u Beogradu i Srbiji, da je neraskidivim nitima vezana za istoriju srpskog naroda i države, kao i da je među najvažnijim i najlepšim spomenicima kulture ovog dela Evrope.

"Saborna crkva je i jedan od simbola obnove srpske državnosti i građanskog duha Beograda 19. veka, kao i opšte prepoznatljiv deo urbane vizure naše prestonice", rekla je Maja Gojković.

Podsetila je da su u njoj krunisani i venčavani srpski kraljevi, da u njoj počivaju neke najznačajnije ličnosti srpske istorije i kulture, kao i da se u njenoj riznici čuvaju dragoceni predmeti koji verno svedoče o istorijskom putu SPC, Srba i Srbije.

"U crkvenoj porti počivaju Vuk Karadžić i Dositej Obradović, dvojica korifeja naše kulture i nacionalnog buđenja u 18. i 19. veku. Za nacionalno jedinstvo važno je što su na ovaj simboličan način spojena dvojica prosvetitelja i reformatora, koji su imali ključnu ulogu u preporodu Srbije i srpskog naroda", pojasnila je Gojkovićeva.

Ministarka kulture je istakla da većinu kulturnog nasleđa srpskog naroda čine baština i duhovno nasleđe Srpske pravoslavne crkve, te da odgovorna kulturna politika podrazumeva najviši stepen posvećenosti u negovanju blaga koje su nam preci zaveštali. 

Prema njenim rečima, kako bi svi u društvu, a naročito mlade generacije bile svesne bogatstva našeg kulturnog nasleđa, važno je da se to nasleđe što vernije prikaže i afirmiše.

"Jedan od najboljih načina za to je putem izrade kapitalnih dela kakvo je monografija 'Riznica Saborne crkve u Beogradu', čije izdavanje je podržalo Ministarstvo kulture. Napisano od strane vrhunskih stručnjaka i izvanredno grafički opremljeno, ovo delo biće veoma korisno svima koji proučavaju istoriju SPC, kao i ljubiteljima i poštovaocima istorije umetnosti", ukazala je Gojkovićeva.

Napomenula je da je delo značajno podjednako i svima koji žele da "do najfinijih detalja i iz svih uglova sagledaju ovaj blistav hram", kao i onima koji se prvi put sreću s njegovim značajem i veličinom.

Promociji monografije "Riznica Saborne crkve u Beogradu" autora Vuka Dautovića, Igora Borozana i đakona Budimira Kokotovića u Sabornom hramu svetog arhangela Mihaila u Beogradu prisustvovali su, između ostalih, patrijarh srpski Porfirije, predstavnici Vlade i SANU

image