Srbija i Balkan

Progon SPC na KiM uvod u stvaranje "kosovske pravoslavne crkve"?

Istoričar Aleksandar Raković podsetio je da se u Vikiliks depešama za Eparhiju raško-prizrensku SPC koristio američki konstrukt "kosovska pravoslavna crkva", te da su albanski separatisti već pokušali da preuzmu nadležnost nad kulturnom baštinom Srbije i SPC na KiM
Progon SPC na KiM uvod u stvaranje "kosovske pravoslavne crkve"?Getty © Photo by Chris McGrath/Getty Images

Odluka Prištine da protera igumana manastira Devina voda kod Zvečana, protosinđela Fotija nije samo nastavak plana albanske manjine na Kosmetu da etnički očiste srpsku južnu pokrajinu već i intenziviranje napada na Srpsku pravoslavnu crkvu, jedinu institucije koja povezuje Srbe u regionu, ali je ujedno i uvertira za stvaranje "kosovske pravoslavne crkve", smatraju akademik i istoričar Slavenko Terzić i istoričar Aleksandar Raković.

Raković je istakao da će Albanci na KiM sigurno krenuti u obračun sa SPC budući da ona objedinjuje Srbe na svim našim etničkim teritorijama, te da zapadni imperijalisti i srpski protivnici iz okruženja smatraju da će konačni udarac srpskom jedinstvu biti razbijanje SPC.

"Zato ne čudi što se u nekim evropskim dokumentima i ne pominje celovitost SPC, već se tretira kao 'pravoslavna crkva u Srbiji', 'pravoslavna crkva u BiH' i 'pravoslavna crkva u Crnoj Gori'. U Vikiliks depešama se za Eparhiju raško-prizrensku SPC može uočiti i američki konstrukt 'kosovska pravoslavna crkva'. Namere su čak i javno objavljene, a neki koraci preduzeti da bi se davao vetar u leđa napadačima na SPC kako u otcepljenim republikama bivše Jugoslavije, tako i okupiranom Kosovu i Metohiji", istakao je Raković za "Večernje novosti".

Takođe, podsetio je da su "albanski separatisti već pokušali da preuzmu nadležnost nad kulturnom baštinom Srbije i SPC na KiM, da decenijama rade na tome da lažima obezbede inostranu podršku za preuzimanje Visokih Dečana, Pećke patrijaršije, Bogorodice Ljeviške i Gračanice".

"Novosti" pišu da kao što je vlast u Kijevu nedavno zabranila rad kanonski priznate Ukrajinske pravoslavne crkve, tako bi i Priština, pravdajući se tobožnjim bezbednosnim razlozima, mogla da učini i sa SPC. Tačnije, da se po uzoru na Ukrajinu i Crnu Goru napravi "frankenštajn" verska organizacija "kosovska pravoslavna crkva" koja bi preuzela vlasništvo nad hramovima.

Slavenko Terzić je dodao da je sve ovo dokaz da se viševekovni teror nad Srbima i njihovim svetinjama na Kosovu i Metohiji nastavlja i u 21. veku pred očima tzv. slobodnog i demokratskog sveta.

"Potpuno su u pravu oni koji smatraju da je krajnji cilj volja albanske manjine na Kosovu i Metohiji da etnički očiste ovu našu zemlju što su inače činili i u 19. veku do 1912. godine i tokom Drugog svetskog rata i posle rata sve do devedesetih godina 20. veka. Šta možete očekivati od naroda koji masovno ruši sva srpska groblja i druge tragove srpskog postojanja u tom središnjem delu Stare Srbije. Ta vrsta nekog savremenog neonacizma potpunog uništavanja svih tragova srpskog istorijskog života u ovom delu naše zemlje ne izaziva u Evropi nikakvu osudu, a da ne kažemo zgražavanje", zaključio je Terzić za "Novosti".

image