Kultura

"Rusija će opet postati Rusija, a Kosovo će opet biti srpsko": "Ruski konzul" od danas u bioskopima

Novim filmom reditelja Miroslava Lekića zatvoren je 52. FEST u Velikoj sali MTS dvorane u Beogradu
"Rusija će opet postati Rusija, a Kosovo će opet biti srpsko": "Ruski konzul" od danas u bioskopima© Телеком Србија

Domaći film "Ruski konzul" u režiji Miroslava Lekića, prema istoimenom romanu Vuka Draškovića, od danas će biti prikazivan u bioskopima širom Srbije. Podsetimo, upravo premijerom ovog trilera svečano je zatvoren 52. FEST, 3. marta u Velikoj sali MTS Dvorane u Beogradu.

Naslovnu ulogu tumači nedavno preminuli glumac Žarko Laušević, što je njegova poslednja uloga na filmskom platnu u bogatoj karijeri. Upravo je Laušević posthumno dobio najglasniji i najduži aplauz na kraju premijerne projekcije 3. marta, što je bilo izuzetno emotivno za sve prisutne u prepunoj MTS dvorani.

Šta nam donosi novi film Miroslava Lekića koji se ponovo vraća književnom svetu pisca Vuka Draškovića nakon uspešne ekranizacije njegovog romana "Nož" (1999) u kom je Žarko Laušević takođe tumačio glavnu ulogu.

Radnja filma i istoimenog romana "Ruski konzul" (1988) odvija se unazad 50 godina u bivšoj Jugoslaviji i prikazuje kompleksan odnos srpskog i albanskog naroda. Politička i društvena drama prati sudbinu srpskog doktora - psihijatra Iliju Jugovića (igra ga Nebojša Dugalić) koji nakon iznenadne smrti pacijentkinje u Beogradu, po kazni partije, odlazi na Kosmet, u Prizren. Tamo je dobio posao lekara opšte prakse u lokalnoj bolnici gde je upoznao profesora istorije Ljuba Božovića (Žarko Laušević), koji je umislio da je izvesni "Ruski konzul".

Misteriozni psihijatrijski pacijent tvrdi da će uskoro "Rusija opet postati Rusija, a Kosovo će opet biti srpsko" i privlači gnev lokalnih albanskih moćnika koji nameravaju da isele i oteraju sa Kosova i Metohije kompletno srpsko stanovništvo.

Scenario filma "Ruski konzul" je napisao reditelj Lekić, uz saradnju sa dramskim piscem Igorom Bojovićem i književnikom Vladimirom Tabaševićem. Pored Lauševića i Dugalića, u filmu igraju: Svetozar Cvetković, Paulina Manov, Danica Radulović, Petar Zekavica, nedavno preminuli makedonski glumac Meto Jovanovski, Slaviša Čurović, Enver Petrovci, Nada Macanković, Vahid Džanković...

image