Kultura

Počeo 52. FEST: Festival otvorili "Još jedan dan" Raše Bukvića i Pejnova "Bartonova akademija"

Tokom 10 dana festivala biće prikazano 108 filmova u sedam bioskopa u Beogradu
Počeo 52. FEST: Festival otvorili "Još jedan dan" Raše Bukvića i Pejnova "Bartonova akademija"© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Pedesetdrugi međunarodni fimski festival FEST svečano je otvoren večeras u MTS Dvorani. Festival je počeo projekcijom kratkometražnog igranog filma "Još jedan dan" prema scenariju i u režiji glumca Radivoja Raše Bukvića, posvećen njegovoj baki, koju tumači Mira Banjac, nakon čega je prikazan kandidat za Oskara "Bartonova akademija" Aleksandra Pejna.

Tokom ceremonije otvaranja, koju je upotpunio nastup beogradske grupe "Artan Lili", priznanje "Beogradski pobednik" za doprinos sedmoj umetnosti uručeno je srpskom reditelju Želimiru Žilniku. 

U segmentu "FEST sećanje", publika je mogla da se priseti svih filmskih umetnika koji su nas napustili u proteklih godinu dana: glumac i pisac Žarko Laušević, scenarista i reditelj Srđan Koljević, makedonski glumac Meto Jovanovski, scenarista, glumac i režiser Milan Jelić, producentkinja Tea Korolija, glumci Tanasije Uzunović i Gojko Šantić, kompozitori Zoran Erić i Radoslav Graić, književnik i scenarista Dragoslav Mihailović, filmski urednik i muzičar Robert Nemeček i drugi.

Od američkih, evropskih i svetskih imena sedme umetnosti, FEST se prisetio obih važnih stvaralaca: glumci Rajan O'Nil, Metju Peri, Majkl Gambon, Tom Vilkinson, Tom Sajzmor, Džulijan Sands, Trit Vilijams, Glenda Džekson, Andre Brauger, Lens Redik, Alan Arkin, književnici i scenaristi Milan Kundera i Kormak MekKarti, pevači i glumci Hari Belafonte i Tina Tarner, reditelji Norman Džuison i Vilijam Fridkin, scenarista Bo Goldman.

Publiku tokom narednih 10 dana u sedam bioskopa u Beogradu čeka bogat program od 108 filmova, od kojih je 48 ekskluzivno obezbeđeno samo za FEST.

Na FEST-u će u Glavnom takmičarskom programu biti prikazana tri domaća ostvarenja - "Radnička klasa ide u pakao" Mladena Đorđevića (24. februara), "Jorgovani" Siniše Cvetića (27. februara) i "Za danas toliko" Marka Đorđevića (01. marta).

Osim navedenih, premijere će imati i srpski filmovi "Videoteka" Luke Bursaća, "Los Alamos" Dejana Vlaisavljevića Nikta, kao i hrvatsko-srpska koprodukcija "Samo kad se smijem" Elme Tataragić.

Mnogi filmovi u selekciji su festivalski pobednici, nagrađeni u Kanu, Veneciji, San Sebastijanu, Sandensu, kao i dobitnici nagrada BAFTA i "Zlatni globus" ili su nominovani za Oskara.

Na zatvaranju FEST-a, u nedelju, 3. marta biće prikazan "Ruski konzul", poslednji film u kome je igrao Žarko Laušević, prema romanu Vuka Draškovića, u režiji Miroslava Lekića.

image