Kultura

Miloš Biković na Svetskom festivalu mladih u Rusiji

Biković će govoriti o tome kako su Rusija i Srbija istorijski povezane i zašto se, uprkos zapadnoj rusofobiji, nije promenio njegov odnos prema Ruskoj Federaciji
Miloš Biković na Svetskom festivalu mladih u Rusiji© Tanjug/JADRANKA ILIĆ

Srpski i ruski glumac Miloš Biković biće jedan od govornika na tribini "Znanje. Prvo" na Svetskom omladinskom festivalu u Rusiji.

On će govoriti o tome kako su Rusija i Srbija istorijski povezane i zašto se, uprkos zapadnoj rusofobiji, nije promenio njegov odnos prema Ruskoj Federaciji, prenele su "RIA Novosti" saopštenje društva "Znanje".

Društvo "Znanje" podsetilo je da je u februaru 2021. godine Miloš Biković dobio rusko državljanstvo, a glumac je primetio da je za njega učešće u kulturnom životu Rusije "blagoslov i sreća" i da se oseća kao "aktivan član ruskog društva".

"Ruska kultura mi je u srcu. Tako se osećam ne samo ja, već verujem i mnogi Srbi. Možemo reći da smo dva naroda sa jednom dušom, sa jednim kulturnim kodom. Naše istorijske sudbine su veoma slične, a ovu vezu je teško prekinuti", rekao je Biković.

"Volim da snimam u Rusiji, volim rusku kinematografiju. Svake godine u zemlji se snima na desetine filmova koji govore o neizbežnim izazovima, dotiču se pitanja očuvanja kulturnih i duhovnih vrednosti. Često se pokreću složene teme mladih talentovanih stvaralaca. I ovo je neverovatno. Verujem u mladu generaciju Rusije", dodao je on, navodi se u saopštenju.

Svetski festival mladih održaće se od 1. do 7. marta ukazom predsednika Rusije Vladimira Putina na saveznoj teritoriji Sirijusa. U programu festivala učestvovaće 20.000 ljudi, od kojih su polovina stranci.

image