Kultura

Završen 52. FEST: Ruski film "Gospodar" proglašen za najbolji

Nagradu za najbolju režiju osvojio srpski reditelj Mladen Đorđević za film "Radnička klasa ide u pakao", kojem je pripala i nagrada "Nebojša Đukelić" za najbolji film regiona, dok je za najbolju glumicu nagrađena Ivana Vuković za film "Za danas toliko"
Završen 52. FEST: Ruski film "Gospodar" proglašen za najbolji© РТ Балкан

Ruski film "Gospodar" proglašen je za najbolji u Glavnom takmičarskom programu 52. FEST-a koji je završen večeras u Beogradu, proglašenjem pobednika, uručenjem nagrada i premijerom srpskog filma "Ruski konzul" Miroslava Lekića.

U konkurenciji 17 filmova, delu Jurija Bikova pripalo je glavno festivalsko priznanje – "Beogradski pobednik" za najbolji film.

"Reč je o moćnom filmu, lišenom svakog naturalizma, koji nas na retko uverljiv način uvlači u život moderne zajednice. Poruka ovog filma, nastalog u rusko-francusko-švajcarskoj koprodukciji, je nametljiva i jasna i izdiže se iz lokalnog okvira prema univerzalnom", istakao je, između ostalog, žiri festivala u sastavu: glumac Radivoje Raša Bukvić, predsednik, reditelj Zrinko Ogresta (Hrvatska), direktorka Slovenačkog filmskog centra Nataša Bučar, scenarista Biljana Maksić i glumac Marko Grabež, članovi. 

Ovo je drugi put da je Bikov nagrađen na FEST-u: pre devet godina za film "Budala" (Durak) osvojio je nagradu žirija u glavnom takmičarskom programu.

Jurij Bikov, koji je režiju učio na čuvenoj ruskoj VGIK filmskoj akademiji, u novom filmu gledaoca direktno i brzo uvodi u priču o pojedincu na raskrsnici puteva, u vreme kada treba da donese odluke koje se tiču isključivo njegovog života i opstanka, i kada će jedini morati da snosi sav teret svojih izbora. Vrlo preciznom, maestralnom režijom, koju je uvežbavao u ranijim filmovima, Bikov priča priču o Ivanu koji svedoči saobraćajnoj nesreći na auto-putu. Pošto je uvek spreman da pruži ruku onima u nevolji, Ivan spasava osobu zarobljenu u automobilu. Čovek spasen od sigurne smrti zapravo je Rodin, visoki oficir bezbednosnih snaga, koji postaje koristan kontakt za Ivana. Međutim, njihovo prijateljstvo će koštati Ivana više nego što očekuje.

Pažljivo iznijansiranim odnosima među glavnim likovima, reditelj je nesebično pružio malu školu dramaturgije, koja pokazuje da je Bikov i odličan scenarista, pisac britkog pera koji maestralno skenira savremeno društvo. Pošto je odlično izgradio priču, vodeći likove kroz vratolomije surovosti, Jurij Bikov je film nadogradio čvrstom režijom, punog kadra i plana po dubini. Svaki kadar je na pravom mestu, nema nedostataka niti viškova na koje nisu imuni ni iskusniji reditelji od 43-godišnjeg ruskog sineaste.

"Gospodar", koji se za klasu izdvojio od ostalih filmova u glavnom takmičarskom programu 52. FEST-a, potvrđuje da je Bikov svojim sedmim filmom u potpunosti sazreo kao autor, da je trenutno u najkreativnijoj fazi stvaralaštva i da se od njega u budućnosti mogu očekivati remek-dela, nalik na one čuvene klasike velikana ruske kinematografije u čije odabrano društvo se već upisao.

Nagrade za srpske umetnike

Nagradu za najbolju režiju osvojio je srpski reditelj Mladen Đorđević za režiju filma "Radnička klasa ide u pakao", koji je premijerno prikazan na FEST-u. Ovom filmu pripala je i nagrada "Nebojša Đukelić" za najbolji film regiona u glavnom programu festivala, kao i priznanje asocijacije FEDEORA za najbolji evro-mediteranski film.

Kako je istakao žiri za dodelu nagrade "Nebojša Đukelić", Đorđevićev film je delo "izuzetnog rediteljskog rukopisa, uz surovi komentar lokalne svakodnevice, i velikih glumačkih ostvarenja, koji se posebno ističe po produkciji".

Nagrada za najbolji scenario pripala je Slavici Šnur i Vlatki Vorkapić za hrvatski film "Sveta porodica", priznanje za najbolju žensku ulogu osvojila je srpska glumica Ivana Vuković za film "Za danas toliko", a za mušku Saleh Bakri za film "Nastavnik", realizovanim u britansko-palestinsko-katarskoj koprodukciji. Najbolji debitant je Katalin Moldovai, koja je nagrađena za režiju mađarskog filma "Bez daha".

Nagrada "Milutin Čolić" dnevnog lista "Politika" za reditelja najboljeg srpskog filma u FEST-ovim programima pripala je Marku Đorđeviću za film "Za danas toliko". Žiri je istakao "pismenu i rafinirano insceniranu priču koja odiše lekovitom životnom radošću, sofisticirani rediteljski postupak koji omogućava identifikaciju gledaoca sa radnjom i likovima, autentičnu atmosferu, uverljivu i duhovitu glumačku igru i istančanu likovnost slike".

Inače, ovaj film, koji se izdvojio kao favorit publike jer je doživeo skoro pa stajaće ovacije, toplo se preporučuje distributerima i prikazivačima da ga prigrle i omoguće mu susret sa gledaocima u bioskopima Srbije, jer u priči o ljudima koji su odlučili da budu srećni nudi neverovatnu lepotu življenja.

Premijerom filma "Ruski konzul" Miroslava Lekića, po istoimenom romanu Vuka Draškovića, spuštena je zavesa na desetodnevni 52. FEST tokom kog je u šest dvorana i osam  bioskopskih sala prikazano 108 filmova na oko 450 projekcija.

Sve zaljubljenike u sedmu umetnost, očekuje i PostFESTum, program repriznih projekcija. Od 4. do 7. marta u dve bioskopske sale u Beogradu – Dvorani kulturnog centra Beograda i bioskopu Sinepleks Ušće šoping centar biće prikazivani filmovi za koje su se, tokom festivala, tražile karte više: "Crni čaj", "Zona interesa", "Opalo lišće"...

image