Kultura

"Ruski konzul" zatvara FEST: Poslednje ostvarenje Žarka Lauševića

Publika će sigurno veoma emotivno dočekati premijeru filma jer nas je jedan od glavnih glumaca Žarko Laušević nedavno napustio, u novembru prošle godine
"Ruski konzul" zatvara FEST: Poslednje ostvarenje Žarka Lauševića© Vision Team

Najnoviji domaći film "Ruski konzul" svečano će zatvoriti večeras 52. FEST u MTS Dvorani, a reditelj Miroslav Lekić izjavio je da će se, gledajući ovaj film, ponovo sresti sa prijateljem Žarkom Lauševićem, koji tumači naslovnu ulogu.

"Veoma je lepo priznanje da moj film zatvara FEST, jer do sada moj film nije prikazan na tom prestižnom festivalu. Naravno, za mene je FEST veoma važan. Bio je to jedan prozor u svet i jedini način da možete videti šta je tog trenutka aktuelno u svetskoj kinematografiji i kakvi su novi trendovi", ocenio je Lekić za Tanjug.

Autor filmova "Bolje od bekstva", "Dogodilo se na današnji dan", "Nož" i "Lavirint" dodao je da je FEST i zaista obeležio njegov život na jedan dosta važan način, te da je veoma zahvalan jer su se vremena promenila, i da su neke informacije danas postale znatno dostupnije.

"Veoma mi je drago da sam filmom 'Ruski konzul' i ja pružio neki doprinos jednoj instituciji koju izuzetno poštujem i volim", naglasio je scenarista i reditelj novog ostvarenja.

U filmu "Ruski konzul" igraju – Žarko Laušević, Nebojša Dugalić, Svetozar Cvetković, Paulina Manov, Visar Viška, Danica Radulović i drugi.

Film "Ruski konzul" prema istoimenom romanu (1988) Vuka Draškovića, kao i njegova ekranizovana knjiga "Nož", bavi se gorućim temama, iako je od radnje prošlo punih 50 godina.

Radnja romana "Ruski konzul" se odvija tokom 1970-ih godina i bavi se kosovsko-metohijskim pitanjem, etničkim čišćenjem koje je sprovodila većinski albanska vlast SAP Kosova nad srpskom manjinom.

Uvek postoji bojazan kako će ovako osetljive, mučne, teške teme da prihvati stručna i ona druga javnost, te da reakcije mogu biti različite, u jeku problema na Kosovu i u Rusiji.

"Moji saradnici na filmu i ja bili smo veoma svesni da je ovo vrlo komplikovana tema i da je u pitanju film koji može da izazove kontroverze. Pokušali smo da se ne vodimo tuđim mišljenjem, već da napravimo film iz svog osećanja estetike i sadržajne forme koja treba da pruži neku vrstu zaključka", naveo je reditelj i dodao da je svima u ekipi bilo važno da ne naprave crno-belu sliku, već da pokušaju da budu objektivni u celoj situaciji.

Publika će sigurno veoma emotivno dočekati premijeru filma, jer nas je jedan od glavnih glumaca Žarko Laušević nedavno napustio, u novembru 2023. godine. Iako bolestan i tokom snimanja filma "Ruski konzul", uspeo je da ostvari izvanrednu ulogu antijunaka Ljuba Božovića, koji je umislio da je ruski konzul iz 19. veka.

Miroslav Lekić je sarađivao sa Lauševićem na filmu "Dogodilo se na današnji dan" (1987), a onda u naredna dva projekta obojica nisu mogli da uživaju. Premijera filma "Bolje od bekstva" desila se 1993. godine, koja je bila tragična za Žarka Lauševića usled poznatog slučaja u Podgorici.

Onda je Laušević po izlasku iz zatvora sa Lekićem snimio film "Nož" 1999. godine, takođe po romanu Vuka Draškovića, kada je ubrzo morao da se skloni u Ameriku, a tada je počelo i NATO bombardovanje Srbije, te nisu mogli da se posvete uspehu ostvarenja.

Sada im se ispunio san da snime ekranizaciju romana "Ruski konzul" tako da filma ima, ali nažalost Žarka Lauševića više nema.

image