Kultura

Zafranović: Ne postoji važnija tema za film od stradanja u Jasenovcu

Čovek je u ratu i nasilju ostao isti. Lako se može manipulisati ljudima, rekao je režiser
Zafranović: Ne postoji važnija tema za film od stradanja u Jasenovcu© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Jugoslovenski i hrvatski filmski režiser Lordan Zafranović održao je master klas "Unutrašnja struktura filma" na 52. FEST-a u Mts Dvorani, na kojem je istakao da za njega ne postoji na svetu važnija tema za film od mučnog stradanja u logorima kakav je bio Jasenovac.

Autor antologijskih filmova "Okupacija u 26 slika", "Haloa praznik kurvi", "Hronika jednog zločina", "Pad Italije", "Ujed anđela", "Večernja zvona", koji je prisutan u kinematografiji duže od 60 godina, govorio je šta za njega predstavlja film i primetio da se vrlo malo govori o "unutrašnjoj strukturi filma", što je i  bila tema njegovog predavanja.

Zafranović je nakon više decenija priprema, završio film "Zlatni rez 42". Scenario nekada radnog naziva "Djeca Kozare" su pisali Arsen Diklić i sam reditelj, a film se realizuje u produkciji "Minakord" muzičara Željka Joksimovića, "Košutnjak film" Zorana Jankovića, uz podršku Filmskog centra Srbije, Telekoma Srbije, Audiovizuelnog centra Republike Srpske.

"Film je završen sa snimanjem, a trenutno se nalazi u montaži. Film je meni veliki prijatelj i mi tako idemo zajedno, ja mu postavljam pitanja, dobijam sve odgovore, idemo zajedno u istraživanja, družimo se. Sve što me je zanimalo, ja sam pitao kroz film. Sav sam se pretvorio u film. Mi autori nemamo život kao obični ljudi. Mi smo kao u nekakvoj vojnoj formaciji. Tako sam sa ogromnim naporom snimao novi film koji ima čak 175 glumaca", naveo je scenarista i reditelj.

Uloge u surovoj ratnoj priči iz miljea stradanja našeg naroda u logoru Jasenovac, igraju: Predrag Miki Manojlović, Anica Dobra, Leon Lučev, Mina Sovtić, Milan Marić, Pavle Mensur, Petar Benčina, Bojan Navojec, Dušanka Stojanović Glid, Rene Bitojarac, Jack Dimich - Željko Dimić, Eva Ras, Milena Vasić, Katarina Radivojević, Gorica Popović, Katarina Gojković, i mnogi drugi.

Zafranović je objasnio kako je danas televizija preuzela primat u proizvodnji igranog programa u Srbiji, tako da je i on postigao dogovor sa kompanijom Telekom Srbija da se "Zlatni rez 42" realizuje i kao mini serija.

"To je bio način i uslov da konačno snimim film, da od materijala iskoristimo za seriju. Imamo dovoljno za osam epizoda po sat vremena. To vam je kao četiri dugometražna filma. Sada imam mali problem, kako da od materijala koji će ući u film montiramo sadržaj da bude zanimljiv, gledljiv, podnošljiv za publiku", rekao je reditelj i dodao da se danas snimaju dugački filmovi, a on ne želi da "Zlatni rez 42" bude predug ili dosadan auditorijumu.

Posetioci su postavljali pitanja reditelju i scenaristi i neke je zanimalo kako nastaje toliko nepatvoreno nehumano zlo kod ljudi kao onih što su činili tolika zlodela u logorima.

"Svi u svom biću imamo i jedno i drugo, i dobro i zlo. Sada su aktuelne grčke tragedije kad pogledamo šta nam se dešava u svetu. Ljudsko biće se nije promenilo ni najmanje. Nevažno je da li su imali prvo koplje, pa metak, barut, ili atomsku bombu. Čovek je u ratu i nasilju ostao isti. Lako se može manipulisati ljudima", kaže filmski umetnik i dodaje da ne može opisati koliko je važna tema zla, prava bolna tema cele Evrope.

On smatra da zlo raste ali na kraju ipak pobedi dobro, u filmu i u životu.
"Ranije nismo mnogo imali pojma kao mladi o strahotama Jasenovca. Ušli smo tako u logor za jedan dokumentarni film i kad smo izašli, nije nam bilo dobro sedam, osam dana. Cela naša ekipa nije mogla da se oporavi. Bio sam posramljen što pripadam ljudskom rodu", naglasio je Zafranović.

On je dodao da za njega "nema veće teme od rađanja zla, pakla u logorima. Nema dalje. To je moja glavna tema, mučna i opasna igra".

"Da sklonim bodljikave žice iz mog filma, može se radnja odigravati bilo gde na svetu i našoj planeti. Film "Zlatni rez 42" biće završni udarac sa moje strane. Onda nakon tog filma nema više ništa da se kaže. Sve energije su ušle u taj film, prolazile, potrošile se", rekao je on.

Master klas je održan u pratećem programu "Fest Pro" koji je doživeo drugo izdanje ove godine.

image