Kultura

Lordan Zafranović o novom filmu "Deca Kozare": Film o Jasenovcu za mene je sveti

Reditelj klasika jugoslovenske kinematografije "Okupacija u 26 slika" i "Pad Italije" smatra da mu je film o stradanju dece u logoru Jasenovac, čija se premijera očekuje narednog leta, životni projekat
Lordan Zafranović o novom filmu "Deca Kozare": Film o Jasenovcu za mene je sveti© Antonio Ahel / ATA Images

Reditelj Lordan Zafranović uveliko je u montaži gde radi na novom srpskom filmu "Zlatni rez 42: Deca Kozare", o stradanjima u ustaškom logoru "Jasenovac", koji je snimio tokom proteklog leta. 

"Zlatni rez 42: Deca Kozare", prema scenariju Arsena Diklića iz 1986. godine, inspirisan je istinitom pričom o sudbini troje srpske dece - sestre Zore i njene dvojice braće, koji su leta 1942. sa majkom bežali od fašista dubičkom cestom. Majka je završila u Ravenzburgu, a deca u sabirnom centru broj 3, logoru Jasenovac...

Reditelj klasika jugoslovenskog filma "Okupacija u 26 slika" i "Pad Italije" ističe da su mu "Deca Kozare" životni projekat, koji je čekao decenijama.

"Ovo je sveti film, to sam znao od početka. Ekipi sam uvek to govorio, pozitivno ih pumpao dobrom energijom na sastancima, i da zbog svega od sebe treba da izvuku sve. Da daju specijalnu energiju, da pomognu da to bude stvarno to! U početku su bili malo zbunjeni, ali posle nekih deset dana snimanja su shvatili, i radilo se punom parom. Bilo je naporno, jer imam specifičan stil i kadriranja i način glume, sa nekim zadrškama, nekom misterijom" rekao je u intervju za Nova.rs hrvatski reditelj koji već godinama živi u Pragu.

Prvo prikazivanje ovog ostvarenja, čiju autorsku ekipu čini više od 150 profesionalaca iz Srbije, Hrvatske i regiona, među kojima su Milan Marić, Anica Dobra, Mina Sovtić i Predrag Miki Manojlović, očekuje se pre ili tokom leta, na nekom od prestižnih festivala.

image