Kultura

Izložba studenata Učiteljskog fakulteta: "Pozorišne lutke Kosovskog zaveta" za buduće naraštaje

Publiku će u izložbu uvesti avatar Kosovke devojke, a ulaz u galeriju biće besplatan
Izložba studenata Učiteljskog fakulteta: "Pozorišne lutke Kosovskog zaveta" za buduće naraštaje© Факултет за образовање учитеља и васпитача

Izložba "Pozorišne lutke Kosovskog zaveta" studenata Fakulteta za obrazovanje učitelja i vaspitača u Beogradu biće otvorena u petak 26. aprila, u 12 časova, u galeriji Narodne banke Srbije u Nemanjinoj ulici i trajaće narednih mesec dana.

Profesorka predmetne nastave Drama i pokret na Katedri za srpski jezik i književnost i metodiku srpskog jezika i književnosti, Ana Milovanović, za RT Balkan objašnjava da je reč o više od 100 pozorišnih lutaka, nastalih tokom školovanja poslednjih pet generacija.

"Sve lutke, nastale od školske 2018/19. godine, predstavljaju likove iz ispitnih predstava igranih za decu u domovima i bolnicama, jedinstvene junake kosovskog zaveta, srpskih narodnih junačkih pesama pretkosovskog i kosovskog ciklusa, freskog slikarstva, kulture i umetnosti", objasnila je profesorka.

Dodala je da je misija da se budući naraštaji upoznaju sa lutkarskom umetnošću i lutkarskim pozorištem, kroz srpsku narodnu epiku najviših umetničkih i moralnih vrednosti.

"Pozorišne lutke nastale su sa visokom svešću o moralnim odlikama lutkarskih likova i misiji vaspitačkog poziva", naglasila je prof. Milovanović.

Publiku će u izložbu uvesti avatar kosovke devojke, a ulaz u galeriju biće besplatan.

image
VV inauguration
banner