Kultura

Biković o stavu Rusa prema Srbiji: Ljubav ne treba da ima svoje "zašto"

Nisam pristao na ultimatum, rekao je glumac posle skandala sa Ukrajinom i "Belim lotosom"
Biković o stavu Rusa prema Srbiji: Ljubav ne treba da ima svoje "zašto"www.globallookpress.com © Pavel Kashaev, Павел Кашаев/Global Look Press

Srpski glumac Miloš Biković, koji je početkom godine ostao bez uloge u hit seriji "Beli lotos" posle optužbi Kijeva da podržava rusku Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini rekao je da nije pristao na ultimatum i da se ne kaje zbog toga što nije odstupio od svojih uverenja.

"Činjenica je da bi učešće u takvoj seriji moglo da mi otvori neke nove mogućnosti. Ali moja karijera je i do sada imala zanimljiv put, i nema razloga da i dalje ne uživam u ovoj čudesnoj vožnji. Nisam pristao na ultimatum, jer se ne bih osećao dobro da jesam. Ma gde da je to moglo da me odvede. Naravno, u jednom trenutku postojala je mogućnost da kažem 'magične reči' i onda bih ostao u podeli. Ali svaki put kad sam izdao sebe i svoja uverenja, nebitno da li sam to uradio iz velike želje, neznanja, lakomislenosti ili straha, osećao sam se loše. Posle ovog događaja osećam se dobro", rekao je Biković za "Nedeljnik".

Biković kaže da se ne oseća kao žrtva, a govorio je i o uplivu politike u umetnost.

"Odavno mi je jasno da se politika, tačnije, ne politika, nego neka njena 'prljava sestra', uvlači u sve pore naših života. Čak i u umetnost i sport. I muti vodu, truje bunare, svađa, kleveće i prlja. Nemam strah da ću biti označen u budućnosti, ili budućim saradnjama, nemam strah jer sam u to siguran. Ali me to ne brine". rekao je on.

Dobitnik Puškinove medalje govorio je i odnosu Rusa prema Srbima i svojim novi ulogama, poput one Josipa Broza Tita u nastavku serije "Senke nad Balkanom", ali i dva velika projekta u Rusiji - rusko-kineskom filmu "Crvena svila" gde on igra glavnu ulogu i istorijskog spektakla o Petru Velikom i knezu Menjšikovu "Rađanje imperije".

"Ne mogu objektivno da govorim o stavu Rusa prema Srbima, pošto ima oko 150 miliona Rusa u Rusiji. Ali svakako da se sada rusko društvo fokusiralo na zemlje koje žele sa njima da sarađuju. Vidim i čujem da poštuju principijelan i hrabar stav naše zemlje", rekao je on i dodao da nema ništa novo da kaže na temu zašto u Srbiji vole Ruse osim da "ljubav ne bi trebalo da ima svoje 'zašto'".

image