Kultura

Oliver Stoun: Srbija vodi mudru politiku i ima prijatelje

CIA je najbolja na svetu u korupciji, pokvarili su toliko svetskih lidera, i mnoge bi druge da mogu, kaže američki reditelj koji je u Kan stigao sa dokumentarcem "Lula", intimnim portretom brazilskog predsednika, kojeg su nepravedno utamničili, ali koji se vratio na vlast
Oliver Stoun: Srbija vodi mudru politiku i ima prijateljewww.globallookpress.com © © Rocco Spaziani

Volim Srbiju, vodite pametnu politiku, kako je vaš predsednik, izjavio je na početku intervjua za "Politiku" američki reditelj Oliver Stoun.

On je dodao da bi rado došao u Srbiju, a na pitanje da li zna da naša zemlja nije uvela sankcije Rusiji odgovara da mu je to poznato.

"Poštujem principijelnost. Vodite mudru politiku i imate prijatelje", istakao je Stoun.

Čuveni američki reditelj trenutno je u Kanu u koji je stigao sa epskim dokumentarcem "Lula", intimnim portretom Luiza Inasija Lule da Silve, brazilskog predsednika.

Stoun je ispričao da je Lulu upoznao  2009. godine kada je snimao film "Južno od granice". Opisuje ga kao jaku osobu koja ima snagu volje koja je na neki način napoleonovska, ali je koristi za dobro svoje zemlje, a ne za rat, kako je rekao. Osvrnuo se i na pitanja novinara da li je pristrasan, dodajući da mu je to pitanje uputio "Bi-Bi-Si, naravno".

"Svi me već dobro poznajete i znate da nisam pristrasan, a i da jesam zašto ne bih bio", kazao je Stoun.

Govoreći o uticaju američke blizine i politike SAD prema Brazilu i latinoameričkim zemljama, zveckanju novcem i oružjem, Stoun kaže da je to što čini Amerika nauka bez ratovanja, kako je istakao.

"Kao što kaže jedan od mojih američkih sagovornika, to je najbolji način da se zakon koristi kao zamena za nasilnija sredstva. Dakle, to je način uklanjanja demokratskog izbora ljudi. Nasilje bez nasilja i kupovina poželjnih političara na terenu", napomenuo je Stoun.

Istakao je da je Lula da Silva čovek kojeg su nepravedno optužili i strpali u zatvor, dok je bivšu predsednicu Brazila Dilmu Rusef opisao kao veoma pametnu damu koju su desničari svrgli s vlasti. 

Stoun je dodao da se Amerika umešala jer je bila veoma zabrinuta zbog brazilskog levičarskog osnaživanja. 

"Snoudenovi papiri jasno dokazuju do koje je mere išlo prisluškivanje svih i svakog u Brazilu. I čak se ne izvinjavaju za to", rekao je Stoun.

Napomenuo je i da misli da se Amerika menja i to nagore, a osvrnuo se i na američki uticaj u Latinskoj Americi i kroz korupciju.

"Amerikanci su veoma pametni. Shvatili su. U redu, sad ćemo da uzmemo ovog (političara) i trošićemo ga na ovaj način. Oni uvek uzimaju doktrinu i idu u suprotnom smeru s njom da se ne razotkrije. Korupcija je izgovor da rade ono što žele. Na isti način funkcionišu i dezinformacije, a one su u SAD izgovor za što veću cenzuru. CIA je najbolja na svetu u korupciji, pokvarili su toliko svetskih lidera. I mnoge bi druge da mogu", rekao je Stoun.

Osvrnuvši se na stanje u Americi pred izbore, reditelj je istakao da su ljudi frustrirani što ne osećaju da se njihovi lideri bave njihovim potrebama.

"Takođe i mediji lažu ljude i prisiljavaju ih tako da se bore među sobom, a ne za sebe... Mediji čine da izgleda kao da je zločin svuda, a to nije istina. Taj scenario - moramo imati više oružja da bismo se izborili s kriminalom - važio je tokom vladavine Bolsonara u Brazilu. Taj scenario danas važi svuda", kaže Stoun.

Ovo je vanredno stanje, stanje napetosti koje se Americi dopada, dodaje on.

"Moglo bi se reći da je sve delo vojnoindustrijskog lobija koji postoji i zarađuje zahvaljujući tenziji. Tenzija je važna. Stvorite tenziju sa Kinom, stvorite tenziju sa Rusijom, idite podržite Ukrajinu, izvršite državni udar u Ukrajini. To je sjajno. Mi to volimo. Ubacite svoje pro-Amerikance u Ukrajinu. Povećali ste napetost i povećali proizvodnju oružja. A sada ako odemo u treći svetski rat, zažalićemo zbog ovoga. Ali, u Americi se bave tenzijom", ističe Stoun.

Na pitanje hoće li se svet promeniti, Stoun odgovara: hoće, kada se Amerika promeni. 

"Promene mora da bude. Svetu je potrebna revolucija", dodaje Stoun. 

image