Svet

Oliver Stoun pred premijeru "Lule" u Kanu: O Trampu, korupciji i vezi SAD sa smrću Uga Čaveza

Stounov dokumentarac prati suđenje predsedniku Brazila, mnoge preokrete koji su doveli do poništavanja njegove osude, kao i to kako se brazilsko javno mnjenje promenilo u Lulinu korist nakon što su otkriveni nepropisni postupci sudije koji je nadgledao istragu, a koji je zatim postao ministar pravde u vladi Žaira Bolsonara
Oliver Stoun pred premijeru "Lule" u Kanu: O Trampu, korupciji i vezi SAD sa smrću Uga Čaveza

Bilo je vreme da radnici konačno porazmisle o tome da mogu da vladaju sopstvenom zemljom, izgovara prvi čovek Brazila u dokumentarcu Olivera Stouna i Roba Vilsona "Lula", koji je sinoć, u okviru specijalnih projekcija, doživeo svetsku premijeru na 77. Kanskom filmskom festivalu.

"Novi način ratovanja je ratovanje zloupotrebom prava, i to je ono što se sada koristi protiv Trampa", rekao je za "Varajeti" slavni američki reditelj, scenarista i producent Oliver Stoun povodom premijere svog novog dokumentarca u Kanu povlačeći paralele između poteškoća sa kojima se suočavao predsednik Brazila i savremene američke politike. 

"Optužbe koje dolaze iz obe političke opcije na predstojećim izborima su prilično sulude: da je Bajden korumpiran i da je Tramp korumpiran", rekao je on dodajući da su pred bivšim predsednikom SAD četiri suđenja i da su neke od tih optužbi, bez obzira da li ste za ili protiv njega, beznačajne.

Korupcija je način života, SAD da ne misle da su bolje od drugih 

Stoun koji, kako napominje "Varajeti", inače nije Trampov pristalica, ističe da je se politički suparnici optužuju za korupciju, bez da se ikada istraži osnovni uzrok problema. 

"Korupcija je način života", kaže Stoun. "To seže od Grka, Rimljana, a pre toga od Vavilonaca. Korupcija je prisutna kroz istoriju, tako da nemojmo da budemo previše optimistični i mislimo da je 'Amerika čista' i da smo bolji od bilo koga drugog. To je teško sr**e", objašnjava američki reditelj dodajući da on ne misli da je predsednik Brazila bio kriv za pranje novca, te da Lula "živi skromno".

U američkoj politici je, dodaje, najpogubniji problem novac.

"Ako ste siromašan čovek ili čovek srednje klase, veoma je teško kandidovati se za funkciju u Sjedinjenim Državama, osim ako nemate novac i korporativne sponzore. Novac kontroliše politiku u SAD", smatra Stoun.

Iako je skeptičan u vezi sa sudskim postupcima protiv Trampa, Stoun u potpunosti veruje u Lulu, dodaje "Varajeti".

On smatra da je brazilski lider, koji je bio na funkciji od 2003. do 2011. godine, a zatim pobedio Žaira Bolsonara na predsedničkim izborima 2022. godine - heroj. 

"Imao je dva izuzetno produktivna mandata kao predsednik. Bilo je divno; niste mogli da tražite bolja dva mandata", kaže Stoun.

Zadovoljan je i Lulinim učinkom otkako se vratio na vlast.

"Sviđa mi se njegov borbeni duh i to što je jasno stavio do znanja da u njegovoj vladi neće biti fašista", objašnjava Stoun. 

Pad i uspon Lule da Silve

Stounov dokumentarac prati suđenje Luli za korupciju i zloupotrebu javnih sredstava, mnoge preokrete koji su doveli do poništavanja njegove osude, kao i to kako se brazilsko javno mnjenje promenilo u korist bivšeg (sadašnjeg) predsednika nakon što je otkriveno da se Serhio Moro, sudija koji je nadgledao istragu nepropisno dogovarao sa tužiocima kako bi izgradio slučaj protiv Lule, a zatim i postao ministar pravde u vladi Žaira Bolsonara.

Moro je takođe navodno podelio informacije o svojoj istrazi sa agentima FBI-ja i američkim zvaničnicima. Stoun to vidi kao dodatni dokaz američkog mešanja u politiku država u Latinskoj Americi, što su, kako primećuje, SAD decenijama radile u zemljama poput Čilea i Salvadora.

Stoun ne isključuje mogućnost da je američka vlada igrala ulogu u smrti lidera Venecuele Uga Čaveza 2013. godine.

"Umro je na veoma misteriozan način. Imao je veoma iznenadni rak koji se brzo pojavio. Ako znate istoriju smrti od brzih karcinoma poput one koja je snašla Džeka Rubija (ubicu Lija Harvija Osvalda), morate da se pitate da li se nešto misteriozno dešava? Naravno, mnogi Venecuelanci veruju da je bilo umešanosti SAD u taj slučaj, ali mi to ne znamo i ne možemo da dokažemo. Senka, ipak, postoji", tvrdi Stoun.

Podsećamo, dobitnik tri Oskara (za adaptirani scenario filma "Ponoćni ekspres" i za režiju filmova "Vod" i "Rođen 4. jula") ranije se usudio da kritikuje američku invaziju na Irak, diktat političke korektnosti u Holivudu i otvoreno kaže da će "Rusi i Srbi u Holivudu uvek biti loši momci".

Godine 2017. snimio je četvorodelni dokumentarni serijal "Razgovori s Putinom", koji je izazvao veliku pažnju svetskih medija. 

Sada, kako najavljuje za "Varajeti", planira snimanje novog dugometražnog filma.

Američki list stoga (pomalo snishodljivo) zaključuje da "čak i sa 77 godina, još  postoje mračna poglavlja ljudske istorije i mračne zavere koje Stoun treba da ispita i razmrsi".

image