Svet

Oliver Stoun: Greška je što sam glasao za Bajdena, rizikuje da uvuče SAD u konfrontaciju s Rusijom

Čuveni režiser je za sukob u Ukrajini okrivio isti "neokonzervativni pokret koji je započeo rat u Iraku" i koji i dalje drži istaknute pozicije u Bajdenovoj vladi
Oliver Stoun: Greška je što sam glasao za Bajdena, rizikuje da uvuče SAD u konfrontaciju s RusijomGetty © Leon Neal/Getty Images

Američki predsednik Džozef Bajden sledi "samoubilački" kurs u Ukrajini i mogao bi da "glupavo" uvuče Sjedinjene Američke Države u konfrontaciju sa Rusijom", izjavio je čuveni američki reditelj Oliver Stoun.

Govoreći u epizodi podkasta britanskog komentatora Rasela Brenda "Ostanite slobodni", Stoun je za sukob u Ukrajini okrivio "neokonzervativni pokret koji je započeo rat u Iraku", koji i dalje drži istaknute pozicije u Bajdenovoj vladi.

"Bajden je stari ratnik iz Hladnog rata, i on zaista mrzi stari Sovjetski Savez koji ponovo meša sa Ruskom Federacijom, a koja nije komunistička", nastavio je Stoun. "Izgleda da nas glupo uvlači u konfrontaciju sa moći koja neće popustiti. To su granice (Rusije), to je njihov svet. Ovo je NATO koji ulazi u Ukrajinu, ovo je sasvim druga priča."

Čuveni reditelj ističe da je glasanje za Bajdena 2020. godine bilo "greška".

"Mislio sam da će se sada kao star čovek smiriti, da će biti blaži, i tako dalje", rekao je Stoun i dodao da sada vidi "čoveka koji možda ne vlada sopstvenom administracijom".

Stoun je još 2016. godine bio producent dokumentarnog filma "Ukrajina u plamenu", koji se bavio ulogom SAD u svrgavanju demokratski izabranog predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča 2014. godine.

Film je pružio kritički osvrt prema širenju NATO-a na istok, američkom sponzorstvu ukrajinskih neonacista i ratu protiv stanovnika Donjecka i Luganska koji je vodio Janukovičev naslednik, Petar Porošenko.

Stoun sada kaže da je državni udar u Kijevu bio "izrazito dubok plan za prodor u Rusku Federaciju".

Čuveni režiser je sličan stav izrazio u više navrata otkako je dokumentarni film prvi put prikazan u javnosti. 

"Od 2014. godine, Ukrajina više nije bila neutralna, već antiruska, i to je ono što je poremetilo ravnotežu", rekao je on za domaći list "Politika" u decembru, dodavši da "svaki rat ima uzroke i posledice."

image