Svet

Oliver Stoun: Bajden misli da će kontrolisati Rusiju ako se otarasi Putina

Trostruki dobitnik Oskara smatra da američki predsednik veruje da je moguće kontrolisati Rusiju kao u vreme Borisa Jeljcina ukoliko se reši ruskog lidera
Oliver Stoun: Bajden misli da će kontrolisati Rusiju ako se otarasi PutinaGetty © Juan Naharro Gimenez / Stringe

Trostruki oskarovac, američki reditelj Oliver Stoun izjavio je u intervjuu za "Politiku" da je pogrešio što je glasao za Džozefa Bajdena. Nadao se, kaže, da će pošto je sve stariji, biti manje ratoboran, pogotovo imajući u vidu njegovu izrazito ratobornu biografiju.

Međutim, predsednik Sjedinjenih Država je sada najstariji deda koji je veoma opasan, kaže Stoun, i dodaje da taj deda viče: "Hajde da ubijamo Ruse, sada je naša šansa."

"On brka Rusiju sa Putinom i misli da ukoliko se otarasi Putina, da će kontrolisati Rusiju kao u vreme Jeljcina. A to je samo san", izjavio je Stoun za srpski list.

Takođe, konstatovao je da su Sjedinjene Države "stručnjak za osudu svake zemlje na svetu kada pređe liniju međunarodnog poretka, onoga što one nazivaju pravilima, a Amerika krši sva pravila kada želi i vi to znate".

"Svakako jedan od najgorih slučajeva je baš slučaj Asanž i njegovo mrcvarenje. Svi su rekli da treba pustiti Asanža, a SAD istrajava na svojoj osveti. Pa, ko smo mi da upiremo prstom u bilo koga? Govorimo Rusima šta da rade. Mislim, smešno je s obzirom na to šta smo mi uradili. Ne želim da ulazim u širu priču o ovome što se događa u Ukrajini, jer taj slučaj nije nimalo jednostavan, a svi samo viču: 'Rusi napadaju'. A ko je to izazvao?", rekao je Stoun.

"Šta se u Donbasu događalo od 2014. i koliko se ljudi od tada iselilo jer su Sjedinjene Države teško naoružavale ukrajinsku vojsku. Od 2014. godine Ukrajina nije više bila neutralna, bila je protiv Rusa i to je ono što je poremetilo ravnotežu", oštar je u oceni rusko-ukrajinske situacije američki režiser.

Reditelj "Snoudena" koji je producirao i dva dokumentarna filma o događajima u Kijevu, "Ukrajina u plamenu" 2016. i "Otkrivajući Ukrajinu" 2019, koji su se suočili sa zabranama, bojkotima i napadima, upitan je i za koga bi glasao u SAD.

"Ja bih glasao za treću stranu. Nema nade za Ameriku, osim pojave treće strane, jer i republikanci i demokrate rade i funkcionišu isto i isti novac ulažu u vojnu industriju. Američki vojni budžet je ogroman. Establišment je međusobno povezan, a mnogo je nezadovoljstva danas na svetu", zaključio je Stoun sa Međunarodnog festivala u Saudijskoj Arabiji u intervjuu za "Politiku".

image