Kultura

Završeno Sterijino pozorje: Trijumf "Očeva i oca" Narodnog pozorišta Beograd

Produkciji nacionalnog teatra iz Beograda pripalo sedam Sterijinih nagrada, uključujući i one za najbolju predstavu, režiju i glumu
Završeno Sterijino pozorje: Trijumf "Očeva i oca" Narodnog pozorišta Beograd© Народно позориште у Београду

Najbolja predstava na 69. Sterijinom pozorju, održanom od 26. maja do 3. juna, jeste "Očevi i oci", Narodnog pozorišta iz Beograda, odlučio je žiri u sastavu: predsednik Dejan Sredojević a članovi Marta Bereš, Irena Popović Dragović, Dušan Ljuština i Janko Ljumović.

Komad nastao prema istoimenom romanu Slobodana Selenića postavio je Veljko Mićunović, kojem je pripala i Sterijina nagrada za najbolju režiju.

Sterijina nagrada za tekst savremene drame otišla je u ruke Milanu Ramšaku Markoviću za komad "Kišni dan u Gurliču", u režiji Sebastijana Horvata i izvođenju Prešernovog gledališča Kranj i Mestnog gledališča Ptuj iz Slovenije.

Sterijine nagrade za glumačka ostvarenja dobili su Borut Veselko za uloge Jokela, urednika i starijeg policajca u predstavi "Kišni dan u Gurliču", Vanja Ejdus za ulogu Elizabete Medaković u predstavi "Očevi i oci", Aleksandar Vučković za ulogu Mihajla Medakovića u istoj predstavi, a Darja Rajhman za uloge Maruše i Marte u predstavi "Kišni dan u Gurliču".

"Kišni dan u Gurliču" imao je i najbolju scenografiju i kostim – nagrađeni su Igor Vasiljev, odnosno Belinda Radulović.

Sterijina nagrada za originalnu scensku muziku pripala je Neveni Glušici ("Očevi i oci") a za scenski pokret je nagrađen Kristijan Gerđe ("Bilo jednom u Novom Sadu", Novosadsko pozorište, tekst i režija Andraš Urban).

Dobitnik Sterijine nagrade za dramatizaciju je Kata Đarmati za predstavu "Očevi i oci" a za scenski govor Ljiljana Mrkić Popović za istu predstavu.

Nagrade iz Fonda "Dara Darinka Čalenić" za najbolju mladu glumicu, odnosno mladog glumca pripale su Sandri Gribovskoj Ilievskoj za uloge Male sestre, Alise, Snežane i Marike u "Brodu za lutke" (Milena Marković, režija Kokan Mladenović, Narodno pozorište Bitolj), i Benceu Salaiju za glumačko ostvarenje u predstavi "Bilo jednom u Novom Sadu".

Specijalna Sterijina nagrada dodeljena je autorskom i izvođačkom timu predstave "Bilo jednom u Novom Sadu".

Sterijina nagrada "Dejan Penčić Poljanski" Okruglog stola kritike za najbolju predstavu dodeljena je ostvarenju "Katalin Ladik doživljava nervni slom, daje otkaz na mesto službenice u banci i postaje konceptualna umetnica" autora i reditelja Zlatka Pakovića, Pozorišta „Deže Kostolanji” / Kosztolányi Dezső színház Subotica i Sterijinog pozorja Novi Sad.

Pomenimo i da se s odlukom stručnog žirija na temu najbolje predstave složila i publika, koja je "Očevima i ocima" dodelila ocenu 4,66, dok je nagrada "Zoran Radmilović" za glumačku bravuru pripala Vanji Ejdus.

image