Kultura

Predstavi "Očevi i oci" tri nagrade u Šapcu

Posle pet takmičarskih dana proglašeni laureati teatarskog festivala "Pozorišno proleće"
Predstavi "Očevi i oci" tri nagrade u Šapcu© Народно позориште

Za najbolju predstavu teatarskog festivala "Pozorišno proleće", koji je po osmi put organizovan u Šapcu, proglašen je komad "Očevi i oci" Slobodana Selenića, u režiji Veljka Mićunovića, a u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu. Reditelj Mićunović je i laureat nagrade za najbolju režiju.

Odluku je jednoglasno doneo stručni žiri u sastavu: Božidar Đurović, reditelj (predsednik), Mia Knežević, rediteljka, i Robert Ristov, glumac, posle pet odgledanih predstava u zvaničnoj konkurenciji.

Dramatizaciju poznatog Selenićevog romana, objavljenog 1985. godine, uradila je Kata Đarmati, autentičnu muziku je potpisala Nevena Glušica, a modernu, drvenu scenografiju na više nivoa, sa tek ponekim rekvizitom, osmislila je Zorana Petrov. Predstavi "Očevi i oci" pripala je i treća vredna festivalska nagrada – za najbolju kostimografiju Mariji Marković Milojev.

Stručni žiri je nagradu za najbolju žensku ulogu dodelio Biljani Keskenović za ulogu Jevrese u predstavi "Ljudi od voska" Mate Matišića, u režiji Ivana Alača, u izvođenju Narodnog pozorišta u Somboru. Nagrada "Ljubiša Jovanović" za najbolju mušku ulogu, koja nosi ime barda šabačkog i jugoslovenskog glumišta, pripala je Ozrenu Grabariću za ulogu Mefista u predstavi "(Pra)faust", Johana Volfanga Getea, u režiji Borisa Liješevića, a u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta.

Novinarski žiri osmog "Pozorišnog proleća" u sastavu: Gordana Manjenčić (RTS), Borka Golubović Trebješanin (Politika) i Vukica Strugar (Večernje novosti) jednoglasno je odlučio da podsticajnu nagradu "Zalog za budućnost" dodeli, kako je naglašeno, "na ravne časti" Sari Simović i Milanu Kolaku, mladim glumcima Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" u Zrenjaninu.

"Kroz vrtoglavu scensku igru ovaj tandem, u novom čitanju kultnog komada ’Ljubinko i Desanka’ Aleksandra Popovića, u režiji Milana Neškovića, pokazao je savršen spoj dva jedinstvena glumačka dara. O dvoje mladih glumaca, sasvim je izvesno, čuće se daleko izvan zrenjaninskog teatra", navedeno je u obrazloženju odluke novinarskog žirija.

Selektor ovogodišnjeg "Pozorišnog proleća" bio je Miroslav Miki Radonjić. Festival je organizovalo Šabačko pozorište pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i grada domaćina.

image