Kultura

Orden srpske zastave za Vladimira Tolstoja: Čovek koji predstavlja vezu naroda Srbije i Rusije

Potomak čuvenog ruskog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja, kako je rekao, nastaviće da radi kao dosad, a ima brojne planove na polju filma, slikarstva i izdavaštva
Orden srpske zastave za Vladimira Tolstoja: Čovek koji predstavlja vezu naroda Srbije i Rusije© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Ministar kulture Nikola Selaković je, u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uručio Orden srpske zastave prvog stepena Vladimiru Iljiču Tolstoju, savetniku za kulturu predsednika Rusije Vladimira Putina.

Na svečanosti u Istorijskom muzeju Srbije, u prisustvu ambasadora Rusije Aleksandra Bocan-Harčenka i drugih zvanica, Selaković je uručio Tolstoju orden za jačanje kulturnih veza Srbije i Rusije, kojim ga je Vučić nedavno odlikovao povodom Sretenja – Dana državnosti.

Selaković je istakao da je Tolstoj "čovek koji predstavlja svojevrsnu vezu dva naroda i kulture, koja nije oličena samo u funkcijama koje je obavljao i obavlja već su deo njegovog porodičnog genetskog koda".

Prema njegovim rečima, povezivanje srpske i ruske kulture za Tolstoja je "jedna vrsta zaveta njegovih predaka kojima je Srbija, u burnom istorijskom razdoblju za ruski narod", posle Oktobarske revolucije, pružila utočište".

"Zahvaljujemo vam što ste na funkciji posebnog savetnika u oblasti kulture predsednika Putina doprinosili razvoju naših kulturnih veza, što su u vreme vašeg mandata organizovana kulturna dešavanja koja se i danas održavaju, a njihov kvalitet raste i oplemenjuje kulturnu razmenu Srbije i Rusije", naveo je ministar.

Istakavši da "ostajemo verni tradicionalnim pravim vrednostima", od kojih je jedna "protivljenje istorijskom revizionizmu", Selaković je dodao da je uveren da će među priznanjima koje je dobio Tolstoj srpski orden zauzimati zapaženo mesto.

"Živelo srpsko-rusko prijateljstvo i saradnja", zaključio je Selaković.

Zahvalivši predsedniku Vučiću što je nagradio njegov skroman doprinos, Tolstoj je rekao da je ovo trenutak koji je vrlo uzbudljiv i važan za njega, a prisetivši se svoga dede i oca, istakao je da su oni "srpska linija Tolstojevih".

Tolstoj je podsetio da je od 1920. do 1945. godine njegova porodica živela u Srbiji, da je njegov otac rođen 1930. u novom Bečeju, i da su Tolstojevi učestvovali u oslobađanju Srbije od nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu.

"To su ljudi koji su zaslužili ovu nagradu, i bili bi srećni da znaju da sam danas ovde kao predstavnik porodice Tolstoj", naveo je laureat.

Potomak čuvenog ruskog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja je rekao da će nastaviti da raditi dalje kao do sada, jer ima dosta planova kada su u pitanju film, slikarstvo i izdavaštvo.

image