Kultura

Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta: U Ruskom domu otvorena putujuća izložba

Na izložbi su prikazane fotografije i tekstovi o ruskim umetnicima iz oblasti drame, opere i baleta, koji su se doseljavali u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS) ili Jugoslaviju u periodu između Prvog i Drugog svetskog rata
Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta: U Ruskom domu otvorena putujuća izložba© TANJUG/NENAD MIHAJLOVIĆ

Putujuća izložba "Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta" svečano je otvorena večeras u Galeriji Ruskog doma i na njoj je predstavljen deo istorije pozorišta u Srbiji, koji je stvaran pod uticajem "belih" Rusa u vreme nakon Oktobarske revolucije.

Na izložbi su prikazane fotografije i tekstovi o ruskim umetnicima iz oblasti drame, opere i baleta, koji su se doseljavali u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS) ili Jugoslaviju u periodu između Prvog i Drugog svetskog rata.

Georgij Engelhart iz Ruskog doma rekao je na otvaranju da je vidan ruski uticaj na srpsko i jugoslovensko pozorište između dva rata, kada je bilo ruskih emigranata, i uopšte se desio vrlo buran period u Rusiji.

On je ocenio da je ruska književnost uvek bila vrhunska i u procvatu, tako da su pisci Anton Pavlovič Čehov, Fjodor Mihajlovič Dostojevski, Lav Nikolajevič Tolstoj, Nikolaj Vasiljevič Gogolj uveliko postali klasici i često bili "oživljeni" na pozorišnoj sceni i naglasio da je pozorišni metod "Sistem Stanislavski" predstavljao temelj za filmove u Holivudu.

Istorijsku građu za izložbu ustupio je Muzej pozorišne umetnosti Srbije (MPUS) u Beogradu, a direktorka tog muzeja Vesna Burojević rekla je da je zahvaljujući Rusima znatno unapređeno pozorište u bivšoj Jugoslaviji - oni su osnovali Balet i Operu u Narodnom pozorištu, bavili se pedagogijom, u potpunosti su modernizovali pozorište.

"Pozorišni umetnici iz Rusije bili su različitih profila i godina, i angažovani su u celoj tadašnjoj Jugoslaviji. Bez ruskih umetnika ne može ni da se zamisli pozorišni život u Srbiji", zaključila je Vesna Burojević.

Vlasnik kompanije "Kolor Media Komjunikejšns", koja je podržala izložbu, Robert Čoban rekao je da je to putujuća izložba koja je prikazana u Novom Sadu i Beloj Crkvi, a da će gostovati i u Novom Bečeju, kao jednom od mesta sa najvećom koncentracijom "belih" Rusa koji su u Srbiju došli između dva svetska rata.

Izložba će biti otvorena u Ruskom domu do 29. februara.

image