Magazin

Mask: Humanoidni roboti kompanije Tesla mogli bi se naći u masovnoj proizvodnji već 2026. godine

Roboti visine 170 centimetara, težine oko 56 kilograma mogu rešiti problem nedostatka radne snage koja je potrebna za obavljanje repetativnih poslova. Njihova cena trebalo bi da bude ispod 20 hiljada dolara, što je, imajući u vidu cene ostalih mašina, sasvim "korektno".
Mask: Humanoidni roboti kompanije Tesla mogli bi se naći u masovnoj proizvodnji već 2026. godine© Youtube / Tesla

Najbogatiji čovek na svetu i jedan od najvećih inovatora današnjice, Ilon Mask, koji je ujedno svima poznat i po svojim (za nečiji ukus isuviše) ambicioznim projektima, još jednom je izazvao veliku pažnju korisnika širom interneta. Ovoga puta zbog toga što je najavio ekspanziju humanoidnih robota, i to ne samo u okviru svoje kompanije, već i šire.

Roboti u proizvodnim pogonima Tesle već naredne godine

Izvršni direktor Tesle najavio je na svom Iks nalogu da će njegova kompanija već naredne godine početi da koristi "zaista korisne" humanoidne robote na proizvodnim pozicijama unutar fabrika. Istina, ovo nije prvi put da Mask najavljuje ovako nešto: još 2021. godine Mask je pričao o tome kako će roboti po imenu Optimus biti spremni za rad u Teslinim fabrikama i to u jako kratnom vremenskom periodu. Do danas se ovo nije obistinilo, preneo je Gardijan.

Optimus roboti i u masovnoj proizvodnji, ali godinu dana kasnije 

"Nadamo se da ćemo do 2026. godine pokrenuti masovnu proizvodnju za druge kompanije", dodao je Mask u svojoj objavi na Iks platformi. Roboti o kojima tehnološki mogul piše trebalo bi da nose naziv Optimus Džen 2 (unapređena verzija prvog modela, Optimus), i da budu visoki oko 170 centimetara i teški blizu 56 kilograma. Njihov glavni zadatak biće da obavljaju dosadne, repetitivne i potencijalno opasne poslove, koji su ljudima veći izazov nego robotima, a za ovakvo "zadovoljstvo" zainteresovani će morati da izdvoje nešto manje od 20.000 dolara.

Osnovni model, Tesla Optimus, još prošle godine pokazao izvanredne rezultate

U video snimku koji je podeljen na zvaničnom Jutjub nalogu kompanije Tesla, 2023. godine prikazana je poslednja verzija robota Optimus. U odnosu na prethodne verzije, već tada je Optimus imao bolju pokretljivost zgloba šake i veću stabilnost prilikom kretanja i bolje percipirao i pamtio okruženje u kome se nalazi. Premda je prošlo i više od godinu dana od tada, nesumnjivo da su humanoidni roboti dodatno uznapredovali i da sada umeju i razumeju mnogo više.

image