Magazin

"Doručak kod veštačke inteligencije": Ruski softver pokorio i kulinarsku profesiju

Doručak više nije kod Tifanija - sada je kod veštačke inteligencije! AI softver pokorio je još jednu profesiju i sada, sasvim sigurno, može da priprema i doručak! Ruski softver Kandinski stao je "na crtu" kuvarima širom sveta i pokazao spremnost da zajedno sa njima uđe u trku za najprestižniju nagradu, a ostaje da vidimo da li je njegova umetnost dostojna Mišelin zvezdice.
"Doručak kod veštačke inteligencije": Ruski softver pokorio i kulinarsku profesiju© Canva / Kittipong Jirasukhanont

Kreiranje visokokvalitetnih fotografija obroka sa najsitnijim detaljima samo na osnovu tekstualnog opisa sada je dostupno korisnicima širom sveta zahvaljujući ruskom softveru sa veštačkom inteligencijom, Kandinski. Svoje prve korake sotfver je imao u kolaboraciji sa jednim restoranom u Rusiji, a zadatak nije bio nimalo jednostavan: morao je da na osnovu opisa najpopularnijih obroka iz menija kreira fotografije koje bi u potpunosti oslikavale sve njihove sastojke i istovremeno bile lepe na oko.

Francuski "Brioš" sa mangom i bosiljkom za sve ljubitelje nesvakidašnjih ukusa

Na jednoj od fotografija Kandinski softvera našao se i popularni francuski "Brioš", pecivo jedinstvenog kremastog ukusa koje potiče još iz 15. veka, a šef kuhinje, Aleksej Petričenko, prihvatio je zamisao AI softvera i odlučio da doručak servira baš kako je prikazano  na fotografiji. Na parče "Brioša" sa hrskavom koricom dodao je malo straćetele, iseckane jagode i peruanski mango u sosu od marakuje, a zatim, sa sam vrh dodao i listiće bosiljka i prstohvat maldon soli.

Doručak je servirao uz poseban napitak koji je poslužen u porcelanskom čajniku: kineski polufermentisani ulun od najkvalitetnije sorte Te Guanin sa aromom meda bio je osvežavajući dodatak jelu.

Ruski softver prestigao i "ChatGPT"

Ruski softver sa veštačkom inteligencijom, Kandinski (Kandinsky 2.1), koji generiše visokokvalitetne fotografije samo na osnovu tekstualnog opisa za jako kratko vreme postao je najtraženiji AI servis sa svetu, a milion novih korisnika Kandinski je privukao za samo četiri dana! Poređenja radi, ČetDžiPiTi (ChatGPT) se za tu brojku borio dan više.

Ovaj softtver jedan je od "najpametnijih" softvera sa veštačkom inteligencijom na svetu: naučen je da prepoznaje preko 170 miliona reči i na osnovu njih generiše fotografije, a sadrži preko 3,3 milijarde parametara kako bi fotografije izgledale što realističnije. Glavna prednost u odnosu na konkurente, Middžrnej (Midjourney), Stejbl Difjužn (Stable Diffusion) i Dal-I (DALL-E) je u širokom spektru jezika koje razume, budući da korisnici svoje upite mogu unositi na preko 100 svetskih jezika!

image