Magazin

Dosada ubija: Robot iskoristio sopstveni algoritam kako bi sebi "prekratio muke"

U svetu u kome veštačka inteligencija i robotika napreduju neverovatnom brzinom, ideja o mašini koja izvrši samoubistvo može izgledati gotovo nerealno. Ipak, tragična stvarnost robota koga je repetitivni rad nedavno "oterao u smrt" je izašla na videlo, a video koji se proširio mrežama podsetnik je da čak ni najnaprednija tehnologija nije imuna na posledice mentalnog zdravlja.
Dosada ubija: Robot iskoristio sopstveni algoritam kako bi sebi "prekratio muke"© Canva / iLexx

Pre nekoliko dana društvenim mrežama počeo je da se širi snimak na kome je robot sa veštačkom inteligencijom izabrao samoubistvo kao opciju pre nego da radi dosadan posao u kome se aktivnosti ponavljaju: video na TikToku objavio je nalog pod nazivom @ipreachpeace, i od tada ga je pogledalo više od dvadeset miliona ljudi širom sveta, a proširio se i na druge platforme poput Instagrama i Tvitera.

Dosadan posao robotu "došao glave"

Sam početak video snimka nije slutio na nevolju: robot precizno, bez greške skida kutije sa polica i smešta ih na pokretnu traku koja se nalazi sa druge strane, sve dok mu u jednom trenutku, posle petnaestak minuta to nije dosadilo: nakon devete kutije robot pada na zemlju, i to po svemu sudeći ne zbog umora, već jer ga je dosadan repetitivni posao u pravom smislu te reči ubio.

Korisnici društvenih mreža na snimak nisu ostali imuni - pojedini su komentarisali da čak ni roboti ne zaslužuju da rade u takvim uslovima, dok su drugi počeli da zbijaju šale na račun podeljenog snimka: "Sve više i više se mogu poistovetiti sa ovim robotom", "Verovatno mu je trebala pauza za odmor. Neka neko kontaktira sindikat i ispita uslove njihovog rada", "Uh, ovo sam tako ja kada se vratim sa posla", samo su neki od komentara na društvenim mrežama.

Iako zvanična potvrda o razlozima gašenja robota nije stigla ni od njegovog vlasnika, ni iz fabrike u kojoj je on radio, mnogi spekulišu i da razlog kolabiranja nije u algoritmu koji je robot "okrenuo" protiv sebe, već da su se baterije jednostavno ispraznile.

Budućnost robota pod znakom pitanja

Nakon podeljenog video snimka, pokrenula se burna diskusija o tome kakva je budućnost robota kao radne snage, budući da je veliki broj pozicija u različitim industrijama zasnovano na aktivnostima koje se ponavljaju. Takođe, postavlja se i pitanje da li su oni zaista od tolike pomoći ili samo dodatno doprinose i ovako alarmantnoj situaciji u svetu kada je nezaposlenost u pitanju, otimajući "koru hleba" ljudima. Pojedini korisnici Tvitera čak su se složili i da je ljudski rad ne samo kvalitetniji, već i jeftiniji, imajući u vidu veliku količinu energije koja se troši na održavanje robota.

Ovo nije prvi slučaj da robotu dosadan posao "dođe glave"

Naime, prvi slučaj samoubistva robota prijavljen je još 2013. godine u Austriji, kada se popularni robot usisivač ubio jer više nije mogao da podnese dosadan posao i svakodnevno čišćenje. Prema izveštaju, "Irobot Roomba 760" usprotivio se svojim svakodnevnim obavezama, popeo na vrelu ringlu u kuhinji i odabrao surovu smrt pre nego da do kraja svojih dana čisti i usisava kuću.

image