Magazin

Ovo kandidati najčešće zaborave da urade pred intervju za posao, a cena koju plate je previsoka

Niste se adekvatno obukli? Ne znate ništa o kompaniji za čiju ste poziciju aplicirali? Zaboravili ste da isključite zvono na telefonu, pa vam svako malo stižu poruke? Ovo su samo neke od stvari koje kandidati obično zaborave da urade kada se spremaju za intervju sa poslodavcem, a neke od njih mogu biti presudne u procesu dobijanja posla.
Ovo kandidati najčešće zaborave da urade pred intervju za posao, a cena koju plate je previsoka© Canva / sturti

Razgovor za posao nije samo prilika da poslodavac upozna kandidate, već i da vi bolje upuznate njega i razumete šta će se od vas očekivati ako dobijete posao. Stoga je važno dobro se pripremiti za ovaj sastanak. Osnovno razumevanje delatnosti kompanije i pozicije za koju ste aplicirali nije dovoljno, naglašavaju stručnjaci, a ove greške koje kandidati najčešće čine mogu vas koštati pozicije.

Istraživanje istorije kompanije i njene delatnosti

Odlazak na razgovor za posao bez predznanja o istoriji kompanije, njenoj strategiji, rukovodstvu i delatnosti jedna je od najčešćih grešaka koje kandidati sebi dopuštaju. Predznanje sa kojim dolazite da intervju trebalo bi da bude što veće - osnovne informacije koje ćete "izguglati" 5 minuta pred sastanak nisu dovoljne. Dublje poznavanje ovih stvari kandidatima daje veliku prednost, premda ih poslodavci doživljavaju kao proaktivnije, odgovornije i zainteresovanije za posao u svojoj kompaniji.

Ko će prisustvovati vašem razgovoru sa posao

Nakon što se intervju zakaže, kandidati bi trebalo dobro da se informišu o tome ko će biti na sastanku i istraže njihove funkcije u kompaniji. U tome može pomoći Linkedin - platforma stvorena za povezivanje poslovnih ljudi. Ovakva priprema za sastanak pomoći će vam da razumete ko će se nalaziti preko puta vas, kao i koja pitanja možete očekivati tokom intervjua. Nije zgoreg ni da kontaktirate bivše zaposlene u kompaniji (ako ih nađete na Linkedin-u), kako biste se bolje prirpemili za predstojeći intervju.

Priprema pitanja za poslodavca

Najveća greška koju mnogi kandidati čine jeste dolazak na razgovor bez unapred pripremljenih pitanja, i to takvih da na osnovu odgovora na njih zaista razumete da li želite da nastavite proces selekcije ili ipak odustajete od aplikacije za posao. Pitanja treba da budu smislena i da "gađaju" suštinu: kako će izgledati vaš radni dan, koja očekivanja ima budući rukovodilac, kakav je odnos menadžmenta prema inovacijama, kakve su mogućnosti napredovanja? Nemojte se ustručavati da pitate sve što je vama važno.

Isključivanje tona na telefonu i drugim gedžetima koje ste poneli

Trema pred razgovor za posao može učiniti da zaboravite i ono o čemu inače vodite računa, kao na primer - da isključite ton na telefonu, tabletu ili nekom drugom uređaju. Sa aspekta poslodavaca prekidanje intervjua zbog poziva izgleda veoma neprofesionalno, zbog čega vas on može lako otpisati. Ako se i desi da vam telefon zazvoni, nikada se nemojte javljati, već odbijte poziv i izvinite se pre nego što nastavite dalje sa intervjuom, piše Si-En-Bi-Si.

Odabir garderobe je važan, a mnogi kandidati ga zanemaruju

Kandidati se često vode logikom: "Zaposliće me zato što sam dobar stručnjak, čak i ako dođem bezveze obučen." Međutim, stručnjaci preporučuju da čak i o ovome povedete računa, ma koliko bili izvrsni u poslu koji radite. Naravno, to ne znači da treba da dođete u smokingu ili večernjoj haljini, već da garderobu prilagodite događaju. Birajte svedenije krojeve i boje koje će pokazati da ste samouvereni, opušteni i spremni za saradnju, a pred izlazak iz kuće obavezno stanite pred ogledalo - možda vam je u žurbi promaklo da ispreglate košulju ili ste se u spremanju negde isflekali.

image