Magazin

Planirate da promenite posao? Prvo postavite sebi ovih 5 pitanja

Kada misao o promeni posla jednom prođe kroz glavu, sve je teže odupreti se idejama koje naviru jedna za drugom. Novi izazovi, nove kolege, drugačije kancelarije ili čak rad od kuće, mame nas da učinimo taj jedan korak - da damo otkaz i upustimo se u novu avanturu. Ipak, pre nego što prelomimo i zaista promenimo posao, potrebno je da sebi postavimo nekoliko pitanja, kako naša odluka sutra ne bi bila nešto zbog čega se kajemo.
Planirate da promenite posao? Prvo postavite sebi ovih 5 pitanja© Canva / Bojan89

Vremena su se promenila, a sa njom i način na koji se posao i radno okruženje doživljavaju. Naši roditelji su težili ka tome da u jednoj kompaniji provedu čitav radni vek, dok novije generacije sve više nastoje na tome da se unutar jedne kompanije ne zadržavaju više od par godina.

U poslovnom svetu već nekoliko godina postoje taktike kojima se zaposleni "bore" protiv menadžmenta, a kada ništa od toga ne urodi plodom, promena kompanije je logično rešenje. Ipak, dok ta odluka u nama još sazreva, valjalo bi postaviti sebi nekoliko pitanja koja nam mogu pomoći u daljem procesu odlučivanja.

Da li menjam zanimanje u potpunosti ili samo tražim novi posao?

U današnjem svetu od promene karijere deli nas svega nekoliko meseci edukacije, budući da se većina savremenih zanimanja može savladati za relativno kratko vreme, putem ubrzanih kurseva i nekoliko seminara ili kongresa. Skram masteri, projektni menadžeri, ofis menadžeri ili ritejl agenti - sve su ovo zanimanja koja su danas veoma tražena, a opet, ne zahtevaju višegodišnje pohađanje fakulteta. Dakle, prvo i najvažnije pitanje jeste da li želite da potpuno promenite zanimanje, ili vam je samo potrebna promena kompanije i radnog okruženja?

"Svi mi prerastemo naše poslove u nekom trenutku karijere i od tog momenta naše znanje i razvoj stagniraju. Ali, to ne znači da je uvek neophodno promeniti zanimanje, nekada je dovoljno promeniti samo firmu u kojoj radimo", objašnjava Elis Stejpltom, biznis kouč.

Da li je tržište rada onakvo kakvim ga zamišljam?

Kada jednom definišete šta menjate, zanimanje ili samo posao, bilo bi poželjno testirati svoje ideje u stvarnom životu, naročito imajući u vidu da se tržište rada često razlikuje od onoga kakvim ga mi zamišljamo. Ovo se prvenstveno odnosi na vrste poslova koji se traže, kao i budžet zarada za te pozicije. Pre donošenja važne odluke i davanja otkaza na trenutnom poslu, posvetite se istaživanju tržišta i umrežavanju sa potencijalnim budućim kolegama, premda njihova iskustva i mišljenje mogu pomoći kreiranju jasnije slike, a samim tim vas poštedeti i razočaranja.

"Testirajte svoje ideje u stvarnom životu kako biste uporedili svoja očekivanjima sa stvarnim stanjem na tržištu. Takođe, obratite posebnu pažnju na to da li zaista ono što tržište pruža odgovara vašim ciljevima koje želite postići promenom posla", navodi ekspert.

Šta me sprečava da promeni posao?

Promena karijere, pa čak i samo radnog okruženja je zastrašujuća većini ljudi, i to je činjenica koju ne možemo osporiti. Novi radni zadaci, nov kolektiv i šef sa novim zahtevima i očekivanjima, su apsolutna noćna mora, a izlazak iz zone komfora i proces adaptacije na novo okruženje mogu trajati mesecima. Ali, šta nas sprečava da se otisnemo u nove avanture? Da li je to nedovoljna količina znanja, strah da nećemo uspeti na novom poslu ili jednostavno ušuškanost na poziciji koja nam je dovoljno poznata, ali nam ne donosi ništa novo?

"Stavite na papir sve svoje strahove i sumnje, a onda jednu po jednu prođite i odgovorite da li je ona osnovana ili ne. Napravite i jednu kolonu u kojoj ćete napisati šta će se desiti ako se vaši najgori strahovi obistine. Najverovatnije ništa dramatično - potražićete pomoć, izboriti se i na kraju prilagoditi", ohrabruje Stejplton.

Da li sam spreman da preduzmem sve što je u mojoj moći da uspem?

Nakon svih premišljanja i sagledavanja realne situacije, dolazi najvažnije pitanje - a da li sam spreman da preduzmem sve neophodne poteze kako bih promenio posao ili zanimanje? Ovde je veoma važno biti objektivan i ni slučajno ne umanjivati značaj i težinu koraka koje je potrebno preduzeti, budući da nas naša procena može navesti na pogrešan put. Ali, ako smo spremni na promenu i sve što ona sa sobom nosi, nema razloga za odugovlačenje.

"Kratkoročan neugodan osećaj koji se može javiti prilikom izlaska iz zone komfora je sasvim prihvatljiv, pa čak i poželjan, naročito ako će vas osloboditi dugoročne patnje na poslu koji ne donosi zadovoljstvo", savetuje ekspert.

Hoću li biti ponosan na sebe?

I za kraj, važno je znati da li će nam promena posla ili zanimanja doneti istinski osećaj zadovoljstva i ponosa. Da li je to ono o čemu smo maštali pre pet godina ili godinu dana, da li je to korak koji će nas učiniti boljim ekspertom, dati nam prostora da rastemo i razvijamo se i slobodu da svoje vizije i ciljeve pretočimo u realnost? Ova pitanja mogu delovati složeno, ali je odgovor na njih ključan, budući da je naš unutrašnji osećaj sreće i ponosa jedan od naših najvećih pokretača.

"Zamislite da sada idete u penziju i da se prisećate svih projekata i toga kako ste izgradili karijeru. Da li biste bili ponosni? A onda zamislite da u penziju idete sa nove pozicije - šta vas čini ispunjenijim? U čemu ste dali veći doprinos?" sugeriše Stejplton.

image