Magazin

Kako smo se obukli na razgovor za posao može biti presudno da li ćemo ga dobiti ili ne

Svesni smo da smo "prevalili" pola puta - potencijalnim poslodavcu se dobala naša biografija i motivaciono pismo i sad je došao red da malo popričamo sa budućim šefom. Stručnjaci za razvoj karijere kažu da je u ovde jedna stvar jako bitna, a to je kako smo se obukli i kakav opšti utisak ostavljamo.
Kako smo se obukli na razgovor za posao može biti presudno da li ćemo ga dobiti ili ne© Edmond Dantès/pexels

Pripreme za intervju za posao podrazumevaju da smo se raspitali o firmi, spremili odgovore na potencijalna pitanja. Naši prioriteti u razgovoru sa budućim šefom su predstavljanje kvalifikacija, ali važno je i kako ćemo se predstaviti, kao i ponašati tokom razgovora.

Imamo jednu šansu za prvi utisak

"Možda će vam zvučati čudno, ali pokušajte da izgledate najbolje što možete na intervjuu za posao", savetuje Erin Mekgof, edukator u domenu karijere. Naša prva pojava pred potencijalnim poslodavcem je veoma bitna i on će obratiti pažnju ne samo na ono što smo rekli, već i kakav celokupan utisak ostavljamo. Stručnjaci smatraju da garderoba utiče dosta na našu pojavu, stoga treba obratiti pažnju kako ćemo se pojaviti.

Menadžeri za zapošljavanje ističu da odeća može biti odlučujući faktor između dva slična kandidata, a takođe može da poveća samopouzdanje - ukoliko smo adekvatno obučeni, osetićemo priliv samopouzdanja i bićemo sigurniji, što nam svakako ide u prilog.

Kako izabrati adekvatnu odeću

Ono što bi trebalo da proverimo jeste da li kompanija ima određenu "politiku" oblačenja. To možemo da otkrijemo na sajtu, te ako vidimo slike zaposlenih nije teško da saznamo i njihov "dres kod".

Ukoliko je firma u domenu bankarstva i prava, za muškrace je sasvim u redu da obuku odelo sa kravatom, dok se ženama preporučuje klasičan komplet.

Ako saznamo da kompanija neguje neformalniji način odevanja u tom slučaju za muškarce je preporučljivo da obuku pantalone, košulju i sako, dok žene mogu da obuku pantalone ili suknju u kombinaciji sa bluzom ili košuljom.

U oba slučaja treba da se vodi računa o slaganju boja, a obuće treba da bude zatvorena.

Frizura treba da bude uredna, a parfem ne treba da dominira.

Koju odeću treba izbegavati na razgovoru za posao

Ne bi trebalo da se pojavljujemo u upadljivoj odeći sa istaknutim detaljima ili natpisima brendova. Takođe, ne bi trebalo da dozvolimo da nam se vidi veš, kao i da izbegavamo previše nakita i jaku šminku. Ne treba doći u sandalama ili patikama i u odeći koja je flekava ili izgužvana.

image