Magazin

Imejl zahvalnosti - dodatni korak posle intervjua za posao koji se isplati

Intervju za posao obično traje između 45 i 90 minuta i za to vreme se razgovara o našem obrazovanju, radnom iskustvu, interesantnim poslovnim situacijama koje valja pomenuti. Kad završimo, rukujemo se i izađemo iz kancelarije. Međutim, ovde ne treba da se zaustavimo, kažu stručnjaci za razvoj karijere. Preporučljivo je da pošaljemo imejl zahvalnosti, jer ćemo tako ostaviti što bolji utisak na budućeg poslodavca.
Imejl zahvalnosti - dodatni korak posle intervjua za posao koji se isplati© @ wayhomestudio/freepik

Razgovor za posao nije jednostavan - potrebno je za nekih četrdesetak minuta što bolje da predstavimo sebe i odgovorimo na silna pitanja vezana za studije, poslovnu istoriju, visinu plate. Kad to završimo i pozdravimo se sa timom koji nas je intervjuisao, ne bi bilo loše da u roku 24 sata pošaljemo imejl sa rečima zahvalnosti. 

Ako je intervju bio u petak, preporuka je da ga pošaljemo tog dana, a ne da nas "uhvati" vikend: "Retko ko piše ovakve mejlove, ali to može da se isplati", kaže Viki Salemi, stručnjak za razvoj karijere, a piše Si-En-Bi-Si. 

Poruke zahvalnosti pokazuje da smo se zaista potrudili

Osobe koje su nas intervjuisale za novu poziciju razgovaraju sa puno kandidata i sigurno će nas bolje zapamtiti ako im se javimo na ovaj način. Savetuje se da rečenice budu jednostavne, formalne, jasne i koje uključuju detalje razgovora, a ceo imejl treba da bude sročen u samo par pasusa. Takođe, završavamo ga punim imenom i prezimenom i brojem mobilnog telefona.

Kandidati koji pošalju ovakav imejl nakon intervjua ostavljaju utisak da su ljubazni, entuzijastični i zahvalni za priliku, a takođe ističu veštine pisanja i komunikacije, kažu stručnjaci.

Preporuka je da se ovakva elektronska pisma šalju svakoj osobi koju smo sreli tokom procesa. Imejl treba poslati nakon svakog kruga intervju, čak i u situacijama kada nas intervjuišu isti ljudi više puta. Takođe je važno da napišemo jedinstvene poruke za svakog "anketara" i da u uvodnom delu navedemo njihovo ime kako bismo imejl učinili što ličnijim.

image